02/27/16 10:05
(http://pik.bg)

Ирина Бокова: Образованието не може да чака - то трябва да бъде водещ приоритет

Ирина Бокова: Образованието не може да чака - то трябва да бъде водещ приоритет

Ирина Бокова участва в кръгла маса на Общността на нациите в Лондон за ролята на образованието в опазването на мира, насърчаването на приемствеността и диалога в свят, който става все по-млад с всеки изминал ден. Общността на нациите обединява 53 държави с население, равно на една четвърт от населението в света, 60% от което е под 25 години.

„От борбата с войнстващия екстремизъм до свързването на точките между социалните, икономическите и екологичните измерения на устойчивото развитие, няма по-мощна сила от образованието, която да подсили социалното включване, да прекъсне порочния кръг на бедността и да подкрепи правата на човека“, каза Бокова.

Тя постави въпроса за кризата в Сирия и риска от загубването на едно поколение, изпаднало в отчаяние, бедност и насилие, като изтъкна, че "образованието не може да чака - то трябва да бъде водещ приоритет за намаляване на риска при бедствия, при хуманитарниа действия и при изграждането на мира, защото няма по-силна основа за преустройство и възстановяване от трайния мир." След лекцията Ирина Бокова се срещна с български студенти от Българския студенстки клуб към Университета в Кеймбридж, които подкрепят нейната кандидатура за генерален секретар на ООН. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване