02/27/16 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Кметът на Созопол иска сливане с Царево, Приморско и Малко Търново

 Кметът на Созопол Панайот Рейзи предложи морската община да се слее с още три съседни - Царево, Приморски и Малко Търново. Новата суперобщина според него ще работи по-ефективно и ще оперира по-добре с държавната субсидия, която очаквано ще набъбне. Коя от четирите настоящи общини ще остане административен център, Рейзи не уточни. "Редно е държавната субсидия да се получава на база на броя на населението - колкото по-голямо е то, по-висока помощ да вземеш. Голяма част от общините в България изпитват сериозни проблеми, чакат само на държавна субсидия и не могат да направят почти нищо. Аз не смятам, че с колегите в Приморско, Царево и Малко Търново ще се конкурираме. Напротив - ще седнем заедно да начертаем една стратегия за развитие и ще работим в една и съща посока", заяви Рейзи и подсказа, че темата съвсем скоро ще влезе в дневния ред на държавата, и то на най-високо ниво. Като аргумент в полза на идеята за сливане, той посочи, че това е бил и един от акцентите в програмата на ГЕРБ преди парламентарните избори.

Авангардното предложение за сливане на три морски общини и една гранична, Рейзи разви в контекста на въпрос ще има ли Созопол районен съд и прокуратура. Той сподели, че е изчислил, че ако Созопол се обедини с другите общини, ще има население около 30 хиляди души, което е една средна българска община. Кметовете на другите три общини останаха меко казано изненадани от идеята на колегата си и заявиха, че подобен въпрос изобщо не е обсъждан нито между тях, нито на по-високо ниво.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване