02/27/16 11:43
(http://pik.bg)

Негенцова: Има тенденция за покачване на броя на адвокатите у нас

Негенцова: Има тенденция за покачване на броя на адвокатите у нас

Към 1 януари 2016 г. регистрираните адвокати в България са 13 013. Това заяви Ралица Негенцова, председател на Висши адвокатски съвет по време на годишното Общо събрание на адвокатите от страната. Негенцова представи отчет на Висши адвокатски съвет за 2015 г. Тя отчете, че има тенденция за покачване на броя на адвокатите у нас. 384 адвокати повече има през 2015 г. спрямо 2014 г.

Няма правова държава без свободна и силна адвокатура, категорична бе Негенцова. „През изминалата година ние сме ваши длъжници. Измежду тях може би аз съм най-виновен”, призна от своя страна Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента. „През тази година по повод и във връзка с борбата ни за изменение в Закона за адвокатурата стана ясно, че адвокатурата сме изключени от процеса на реформа или промяна на съдебната и правна система.

По-слаби сме от другите съсловия, срещу нас беше изправена една мощна и платена коалиция от колеги, с които сме започнали правната си работа заедно. Но, колеги, от които ни е отделил монополът, които вероятно са много по-платени от нас”, заяви Кирилов. Той обяви, че не се чувства в конфликт на интереси по законопроекта за адвокатурата, макар Нотариалната камара да образува производство срещу Кирилов.

„Процедурата стигна до извода, че няма конфликт на интереси. Имаме готовност непрекъснато да продължим работата по законопроекта, но молбата ми е тази работа да е взаимна. Молбата ми е като опитаме да скочим втория път -всички да сме готови”, призова колегите си Данаил Кирилов. Той коментира, че адвокатурата е доблестна професия и адвокатите няма от какво да се срамуват. „Ние знаем най-добре как системата може да се подобри, но за съжаление и как да се изврати. Заявявам общата ни готовност, без значение от партийната си принадлежност, сме обединени в тази област”, подчерта още председателят на правната комисия.

Беше изпратено и писмено приветствие от премиера Бойко Борисов, в което се посочва-„Както, когато колеги адвокати се изправят едни срещу други, но остават добросъвестни, така може и не винаги ние да сме на една позиция, но сме готови да ви изслушаме. Правителството уважава мнението ви”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване