02/27/16 22:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Сложна схема от международни посредници осигурява парите на Северна Корея


Пътят на парични преводи от от панамска спедиторска компания през осемдесетгодишен сингапурец до китайска банка показва защо усилията на САЩ за затягане на санкциите срещу Северна Корея може да не са толкова успешни като в случая с Иран, разказва "Блумбърг".

Десетилетия наред Пхенян изгражда мрежа от фирми и международни посредници, за да внася и изнася валута и по този начин да заобиколи опитите на международната общност да го изолира заради ядрената програма. Съдебни документи и разговори със следователи, банкери и прокурори показват, че в основата на тази мрежа стои Китай.

За разлика от случая с Иран Северна Корея е известна със самоналожената си изолация и с все по-откъсната от света икономика, което прави проследяването на авоарите й по-трудно.

КНДР разчита на Китай – най-големия си търговски партньор – за доставки на храна, оръжие и енергия. Двете страни описват взаимоотношенията си като "приятелство, родено от кръвопролитията" по време на Корейската война (1950-1953 г.), когато Съединените щати са общ техен враг. Пекин е критикувал Пхенян за някои провокативни действия, но в исторически план се противопоставя на налагане на по-строги санкции, които биха довели до крах на режима и до наплив на бежанци по общата 1400-километрова граница.

За да съживи закъсалата икономика след краха на Желязната завеса, провала на централизираната политика и наложените санкции,  лидерът Ким Чен Ун се нуждае от валута,с която да плаща за доставките от чужбина – например скорошната покупка на руски самолети за нуждите на националния авиопревозвач.

"Около 70-80% от приходите от чужбина на Пхенян в миналото са идвали през Китай", обяснява Ким Куан Джин, който е управлявал сингапурския клон на севернокорейската Банка на североизточна Азия, преди да избяга през 2003 г. "Този огромен търговски обмен показва, че голям брой хора в Китай са склонни да сътрудничат на режима в КНДР".

По-строг контрол от страна на Пекин ще направи Ким Чен Ун още по-зависим от връзките си зад граница, тъй като рискува авоарите му в чужбина да бъдат замразени. За да избегне това, режимът използва комбинация от банкови сметки на името на посредници, които да извършват парични операции по негова молба.

Панамската афера

Пример за това как работят такива посредници е регистрираната в Сингапур спедиторска компания Chinpo Shipping Company Ltd. Нейният създател, 82-годишният Тан Ченг Хо, според съдебните документи е превеждал средства за Северна Корея години наред.


Ролята на Chinpo излиза наяве през юли 2013 г. след рутинна проверка на севернокорейски товарен кораб в Панамския канал. В трюма, под 200 000 кашона със захар, са открити разглобени изтребители МиГ-27, съветски радарни системи и боеприпаси, тръгнали от Куба за Севена Корея. Инспекторите откриват и документи за трансфер на 72 017 долара от Chinpo за C. B. Fenton & Co., панамска спедиторска компания. Парите са за плащане на такса за преминаване през Панамския канал.

Разследването продължи 2 години и стигна до Сингапур, където завърши с първа присъда за предлагане на финансови услуги с цел улесняване на придобиването на оръжия от Северна Корея. През януари съд в Сингапур глоби Chinpo със 128 000 долара за нарушаване на санкциите на ООН и за превеждане на пари без лиценз. Директорът на компанията обаче не бе обвиняем, а адвокатът на Chinpo заяви, че ще обжалва решението.

Върхът на айсберга

Материалите по делото показват, че гореописаният случай е само върхът на айсберга. Между 2009-2013 г. Пхенян е използвал Chinpo, за да влее повече от 40 милиона долара в глобалната финансова система -дори след като банките в Азия замразиха сметките на компанията заради подозрения за съмнителни трансфери.

Основното предизвикателство пред Северна Корея е да избяга от полезрението на регулаторите в САЩ, които могат да разследват чужди банки, извърпващи трансакции с долари. Директорът на Chinpo Тан опитва да заобиколи тази опасност, като не посочва имената на корабите във формулярите за парични преводи. Пред съда той посочва, че е постъпил така по съвет на Bank of China (една от петте най-големи банки на Китай). Тя на свой ред отрича да е знаела, че плащанията са свързани с Пхенян. Сметките на Chinpo в Bank of China са замразени през 2013 г.


Съдебните документи показват, че Bank of China е единственият кредитна интитуция, обработвала севернокорейските трансакции на Chinpo. Други банки закриват сметките на компанията през 2005 г.заради съмнителни финансови преводи.

Според свидетелски показания на Chinpo е казано, че парите са плащания на клиенти, които използват севернокорейски кораби, за да пренасят товарi. Въпросните плащания понякога са стигали до 500 000 долара – необичайна голяма сума за такса за преминаване на кораби, обясняват експерти.

Уилям Нюкомб, бивш следовател от ООН, обяснява, че огромна част от парите на КНДР стоят в чужбина. Средствата от продажбите на севернокорейски стоки и услуги са държани в същите офшорни сметки, готови да бъдат използвани за заплати на дипломати и чиновници или за закупуване на оборудване. Ако се наложи тези пари да бъдат върнати в Северна Корея, това става само в брой на границата.

Но Chinpo не е единственият, който помага на Пхенян да извършва плащанията.

Любов към рублата

Северна Корея се опитва и да разшири връзките си с Русия, особено след като започна трансакции с рубли през 2014 г., след като Москва отписа 90% от дълга й от 11 млрд.долара, обяснява Людмила Захарова, учен от Института за изследвания на Далечния Изток в руската академия на науките. Според нея Русия спазва изцяло санкциите към КНДР, но използването на рублата помага търговията да избегне санкциите.


От октомври 2014 г. трансакциите преминават през Регионалната банка за развитие – малка банка, която премести офиса си от Москва в република Башкирия малко преди лицензът й да бъде отнет през 2015 г. Според Захарова сега плащанията мнават през Китай до намиране на подходяща алтернатива.

И въпреки че след четвъртия ядрен опит на Пхенян миналия месец американският президент Барак Обама подписа закон за разширяване на санкциите, Китай остава ключов играч в схемите на Пхенян, тъй като се противопоставя на усилията на ООН да наложи ембарго на енергийните доставки за Северна Корея. Падането на режима на Ким Чен Ун би могло да доведе до премахване на буферната зона между северната граница на Китай и военната база на САЩ в Южна Корея.

Дейвид Ашър, бивш служител от админситрацията на Джордж Буш-младши, смята, че санкциите ще бъдат ефективни само тогава, когато Пекин се съгласи да съдейства на ООН.

"Единственият начин да се спрат незаконните парични потоци на Северна Корея е да се забранят тези посредници", казва Ашър. "Но за целта е нужно съдействието на Китай - най-голямото средище за този тип нелегални бизнес отношения с Пхенян".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване