02/28/16 13:07
(http://pik.bg)

7 месеца условно за телефонна измама

7 месеца условно за телефонна измама

Участник в телефонна измама, при която благовградско семейство „ изгоря“ с 5600 лв., бе осъден на 7 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Това е присъдата, която районният съдия Екатерина Николова наложи на Симеон Иванов, който бил „муле“ в престъпната схема.

Делото срещу 46-годишния шофьор от ботевградското село Новачене се разгледа по съкратеното съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица. Той обаче дал обяснения на досъдебната фаза и посочил, че след като взел парите, ги оставил под камък в близост до магазин „Джъмбо“ в Русе, каквато била инструкцията по телефона на другия участник в схемата, който не е разкрит от разследващите. Той бил един от „ало“ мошениците, които изиграли сценката по телефона, на която се вързали Георги и Райна Терзийски.

На 25 юни миналата година на обяд на домашния им телефон се обадил мъж, който се представил на Райна Терзийска за „Влади“, роднина на съпруга й. Той казал, че е поръчал 10 климатика при някой си Стоян Генчев, за които трябвало да платят капаро. „Влади” се обадил повторно и разговарял с Георги Терзийски, на когото обяснил, че ако имат пари, да платят част от капарото за климатиците, ще изпрати служител от неговата фирма да вземе парите от дома му и ще ги отнесе в митницата за митото, за да не бъдат върнати на доставчика. Сумата за един климатик била 1168 лева. Георги Терзийски казал на „родственика” си, че няма толкова пари, но той го помолил да изтегли.

Съпрузите събрали 2900 лева, колкото имали вкъщи, а мъжът отишъл и до клона на „Пощенска банка” на бул. „Васил Левски“ в Благоевград да изтеглил всичките си пари. След това се обадил на оставен от „Влади“ мобилен телефон и потърсил Стоян Генчев, който му казал, че веднага ще изпрати човек на домашния му адрес, който да вземе парите за климатиците. Георги Терзийски слязъл пред кооперацията на ул. „Дойран“ и телефонът му звъннал. Тогава той обяснил, че иска документ за парите, които ще даде, като за целта съставил разписка. Малко по-късно на място дошъл Симеон Иванов, на когото свидетелят Георги Терзийски предоставил 5600 лв. и подписал разписката за „получател“. „Мулето” се качило в лек автомобил „Опел Корса“ и потеглил за Русе, за да остави сумата на уговореното място.

Георги Терзийски звъннал по телефона на бащата на Влади Харизанов и му казал за климатиците. След това позвънил самият Влади и му казал, че пътува от Швеция за България и че не е поръчвал климатици. Едва тогава Георги Терзийски разбрал, че е измамен.

„Мулето“ Симеон Иванов пристигнал в Русе в полунощ и по нареждане на Стоян Генчев оставил 5100 лв. под камъка, а за себе си взел 500 лв. Впоследствие полицаите стигнали само до шофьора, който изгорял като бушон, а веригата към престъпниците от следващите нива била прекъсната.

Освен условното наказание Симеон Иванов е осъден да плати и сумата от 5600 лв., която е взел с измама от благоевградското семейство. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване