02/28/16 16:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Бензиностанция - фантом, нелегална цистерна и още куп нарушения откри спецакция


Некачествено гориво и нередовни измервателни системи установи масирана проверка по бензиностанциите, извършвана от служители на МВР, Националната агенция за приходите, митниците и ДАНС под надзора на прокуратурата, съобщи МВР.

Спрени от продажба са  29 тона гориво, запечатани са бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. Анализът на пробите продължава 
 
Операцията се провежда от 26 февруари на територията на София и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково. 

Въз основа на предварителен селективен подбор на фирми и търговски обекти са избрани 50 бензиностанции и газстанции, в които са влезли проверяващите екипи. 

Най-честите нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. 

Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които НИС мери в ущърб на клиента.

Установени са 17 тона некачествено гориво и 11.7 тона гориво с нередовни документи. 

В бензиностанция в Асеновград проверяващите са открили допълнително монтирана цистерна, която липсва в схемата, но е свързана с нивомерна система. Допълнителен електронен блок бил свързан с електронна система за фискална памет (ЕСФП), за който се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. Установено е наличие на приблизително 4 тона гориво, без документи и има разлика в отчета за наличното количество. Целият обект е запечатан и поставен под охрана.

В обект в Харманли е установено гориво с изключително лоши показатели и устройства, които мерят в ущърб на клиента. В бензиностанцията са констатирани нарушения и при предходни проверки. Подобна е ситуацията в обект на територията на столицата, който също е засичан в разпространение  на некачествено гориво.

На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, е установено, че на адреса липсва бензиностанция, като същевременно по електронен път към НАП постъпват данни за реализирани обороти. Продължава изясняване на случая и предстои допълнителна проверка от НАП.

На бензиностанция във Враца е установено, че 1500 литра бензин се съхраняват в пластмасови съдове, от които с пистолет се зареждат в колите.  В обекта има монтирани две цистерни, които са свързани помежду си, но само на едната има монтиран нивомер. Липсват схеми за обекти и документи за произход на горивата и за наличното количество.

Действията на проверяващите екипи продължават. Акцията е под контрола на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване