02/28/16 09:26
(http://pik.bg)

Логопед обучава родители във Видин

Логопед обучава родители във Видин

Беседа на тема "Езиковите нарушения в детска възраст" се проведе във Видин в регионална библиотека "Михалаки Георгиев". 
Наскоро Училището за родители отбеляза една година от присъствието си във Видин и това е радостно, защото и тук има млади хора, и тук се раждат деца, каза координаторът и експерт във видинската здравна каса Десислава Петрова.
"Моята цел е да покажа на България, че в град Видин и областта има млади хора, има бебета. Има и хора, които се интересуват от вас, родителите, от вашите въпроси, а моята цел е да ви срещам с тях", обясни Десислава Петрова.
Снежана Ганцова, логопед разказа на бъдещите и настоящи родители всичко, което трябва да знаят по проблема с говорните нарушения. Според нея, при всяко съмнение за нередност, родителите трябва да се обръщат към логопед. За нормалното развитие на говорния процес при децата е нужно време и търпение, а не само играта с модерните технологии, които забавят в много случаи говора.
"В момента се наблюдава едно много късно проговаряне на децата след три-годишна възраст, дори след 4 години. Нормално е във века на технологиите- родителите нямат време, дават на децата телефона или таблета, пускат телевизора- но докато те вършат работата си, детето мълчи и няма потребност да говори. Това не е укор, просто намирайте време, гответе с тях, включвайте ги и в чистенето, направете го като игра", съветва специалистът. 
При проблем с произнасянето от децата на някои от звуците: с, з, ц, р, л, к, г трябва да се потърси навременна логопедична помощ, докато детето е в 5-6 годишна възраст. Същото важи и ако се забележат проблеми с разбирането на речта, или със слуха.
"Често срещано нарушение, причините са различни- от аномалии в костно-мускулното изграждане на говорния апарат като криви зъби, обратна захапка, дори излизането на езика навън или късата подезична връзка. Всичко това се коригира с ортодонт", каза още Снежана Ганцова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване