02/28/16 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Поръчителската държава

 Защо преходът заприлича на бой в кръчма

Българската политическа система еволюира до една принципно нова форма – Поръчителската държава.

Това е държава, в която борбата за власт така се е разгорещила, че всеки всекиго е “поръчал”. Тези дни премиерът получи поздрава на мафията - писмо с куршум. Генерал Ангел Антонов, шефът на НСО, каза, че “поръчаните” топполитици били петима, но не им разкри имената.

Дай боже, да не ги научим

по другия начин

За Доган, Пеевски, Местан е ясно, те се движат с частни армии и бронетанкови лимузини, защото напоследък се стреля с РПГ.

Кажи-речи, всеки ден някой гост в сутрешните блокове се оплаква, че също бил “поръчан”, но му се разминало. Дали вече не взеха да се хвалят? Защото, ако един политик не е поръчан, не струва и пет стотинки.

Освен поръчителството, напоследък се забелязва и едно нестандартно и хаотично клатене на държавата.

Вот на недоверие става таен, таен доклад за КТБ става явен, бурен гняв и заплахи за съд след отменени поръчки за пътища и лични карти, Бойко Борисов охулен в посолството в Лондон и още много, много други подобни.

Клатене винаги е имало, но в миналото то бе ясно и организирано. Левите клатеха десните или обратното. Целта бе нови избори и вземане на властта. В наши дни държавата бива клатена без никаква надежда за вземане на властта. Клатят я поне 5-6 групи, от които 2 клатят най-вече себе си.

Освен класически клатещите БСП и ДПС, транспартийната група “Кой” клати кръга “Капитал Плевнелиев” (КП), а кръгът КП клати Бойко Борисов (ББ), на чийто клон е седнал. Но не го клати да го скърши, а само колкото да го залюлее и да го убеди да опраска Цацаров и останалите лоши магистрати.

За сексуалните прояви на клатенето няма да говоря, но те са очевидни – като започнем от изповедите на двете каки, минем през къщата в Барселона, та до едни пикантни фотомонтажи, които увенчават естетиката на прехода.

А, да не забравим и елегантния спор между Слави Трифонов и издателя Недялко Недялков, който според мен има противоклатещ и превантивен характер.

В този хаос все пак

има някакъв ред

Но нека първо видим защо клатенето се задълбочава без някакаква видима разумна цел. Знаем, че едрият ни бизнес възникна от разграбването на обществената собственост, а неговите лидери станаха тесни специалисти точно в тази дейност. Но още преди 4-5 години ресурсът силно намаля, почти се изчерпа, а тесните специалисти не намаляват. Затова сега битката за приватизационния поминък рязко се ожесточи и се съсредоточи в една точка – правителството.

Лесно беше, докато се разграбваше построеното при Т. Ж. - сградите, предприятията, банките и така нататък. И наследеното от историята – земята. Сега обаче повечето далавери нямат нищо общо с историята – това са обществените поръчки, европейските пари, комисионите от държавните заеми.

Другояче казано, до вчера се приватизираше миналото, сега вече се приватизира бъдещето. Това е нов занаят. Еспертите в екстензивното приватизиране са объркани и изнервени. И затова клатят повече отвсякога, а когато и това не стига – поръчват политиците.

Междувременно обаче се включва принципно

нов двигател

на клатенето – външният

В началото на прехода западните компании и посолства насърчаваха родната олигархия, защото чрез нея получаваха важни авоари на безценица. Днес обаче авоарите са продадени и препродадени, екстензивният период приключи, а издръжката на родната олигархия расте все повече и повече. Тя си купува имения в чужбина и яхти, някои купуват дори острови.

Това отнема огромна част от потенциалните приходи на международните компании. Затова в интензивния етап от прехода те искат да отстранят цялата ненужна олигархична прослойка и да я заменят със свои корпоративни чиновници. Да, те ще са добре платени, но няма да купуват яхти и острови.

Някои прозападни българи са убедени, че ако страната се управлява от чуждестранни чиновници, всички веднага ще забогатеем. Уви, не това е целта на външното клатене.

Например преди месец Националният статистически институт ни в клин ни в ръкав съобщи, че “социално поносимата цена на водата в София” е 5,70 лева за кубик. Кой му поръча това странно изчисление? Според мен в дъното на нещата е чуждата компания.

Ще напомня само, че “Софийска вода” купува кубика за 2 стотинки, а го продава за 1,68 лева. Преди концесията общинската ВИК го продаваше по 14 стотинки и пак беше на печалба. Обаче и това не стига! Щом границата на поносимото е 5,70, значи могат да се вдигнат на ниво 4,02 лева! И наистина, тези дни концесионерът съобщи, че ще вдигне цената на водата в София с още 20 на сто.

Това е целта на

външното клатене

Ако трябва, в него се включват посолства, чужди правителства, фондации, неолиберални икономисти. Има още резерви, още може да се изстиска от този парцалив народ!

Виждате как в интензивния етап на прехода клатенето се ожесточава и удвоява. От една страна, то е вътрешно олигархично. От друга, е външно и антиолигархично. Неговият пиарски лозунг е борбата с корупцията. В тази битка тукашната олигархия е обречена, защото е психологически раздвоена. Тя би искала да се опълчи яростно срещу външната намеса, но пък парите й са навън. И децата са там. Тя иска да я уважават в чужбина. Затова

тя хем заема борческа поза,

хем кляка

Засега ситуацията е патова. Посолствата могат да свалят всяко правителство, но не могат да го изберат. И обратното - партиите на местната олигархия гарантирано печелят изборите, но не могат да задържат властта, ако ги заклати метрополията.

Прозападните ДСБ и КП (Капитал-Плевнелиев) не могат да слязат от клона на ГЕРБ, ако не извадят отнякъде още 1 милион избиратели. Дали затова заложиха на електронното гласуване? Един реалист обаче не би трябвало да очаква от него кой знае какво, освен ако няма планове от друг характер.

ДСБ и КП знаят, че нямат шанс в нормалното гласуване с бюлетини, урни и купени гласове. Но затова пък

вотът по интернет открива

различни възможности

По принцип “красивите и умните” би трябвало да са програмисти. Защо да агитират по села и паланки, ако могат да преместят 1 милион гласа с едно кликване на мишката? Ако аз бях реформатор програмист, щях усилено да мисля в тази посока.

Тазми тема е неразривно свързана с отменената поръчка за нови лични карти. Доколкото се разбра, в тях ще има електронни чипове като в Естония. Както е известно, Естония е единствената европейска държава, която сериозно е въвела електронното гласуване, а чиповете в личните карти играят ролята на електронен подпис. Значи ако искаме електронен вот, трябва да сменим картите. Ако поръчката е отменена – значи се отлага и възможността за електронен преврат.

Уви, естонската електронна система бе разбита и унизена от американските експерти. Можете сами да се убедите, ако изгледате филма тук: http://www.dokumentalni.com/?p=3774

Този филм може да се гледа като предупреждение, но и като упътване, нали така? Защото естественото развитие на една балканска демокрация винаги води до военен преврат. Уви, ние нямаме армия за военен преврат, но затова пък имаме програмисти за електронен преврат. И ако те не могат да се справят, гарантирано ще получим помощ от чужбина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване