02/28/16 13:42
(http://pik.bg)

Психиатър: Паник атаките могат да се повтарят

Психиатър: Паник атаките могат да се повтарят

Паник атаките се подреждат в групата на тревожните разстройства, които са първи братовчеди на депресиите. Смята се, че се получават вследствие на нарушение, блокиране на биогенни амини, които имат отношение към емоциите. Провокират се от стресогенни неща в живота, телесни неблагополучия, тютюнопушене и хипервентилация. Жените страдат 2 пъти повече от мъжете. Това коментира д-р Борян Калчев, психиатър във Видин, цитиран от "Конкурент".

По думите му неприятното е, че възникват внезапно на фона на добро психично и телесно здраве. С пристъпен характер, които продължават от порядъка на минути като криза, затова се наричат панически кризи или атаки, защото възникват на фона на добро преживяване. Напоследък доста чести са посещенията от млади хора.

При решаване на този проблеми подходът трябва да бъде комплексен, да се изключат всякакви телесни проблеми – кардиологични или свързани с щитовидната жлеза. Това, което трябва да се знае, че паник атаката се лекува и не бива да се лекуват с бензодеазепини. Те могат да бъдат въвеждащи само в началото на лечението от групата на диазепан, ривотрил, транксен. Но те са само като увод. Докато медикаментите, които лекуват и решават проблемите, това са съвременните антидепресанти. С тях трябва да се проведе един системен курс. Огромна грешка при повечето хора е, че те започват лечението и когато на втория или третия месец нещата се оправят, те го прекъсват.

Този тип разстройства имат склонност да се повтарят, да рецидивират. Така че едно неправилно прекъснато лечение може да се повтори в рамките на календарната година и има опасност да циклизира. Най-важното е да няма „отбягващо поведение”, това че ни се е случило на улицата или на площада и затова да отбягваме тези места - това не върши работа. Обикновено хората се обръщат към нас, когато паник-атаките зачестят. Може би няма човек, на който да не се е случвало. Това са състояния, които бързо се оправят и затова хората са благодарни, когато се излекуват.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване