02/29/16 09:54
(http://www.klassa.bg/)

Ген. Константин Попов: България все повече ще има нужда от армия

 - Г-н генерал, трябва ли армията на границата да носи оръжие?
 
- Разбира се. Оръжието е част от екипировката на Българската армия. Тя отива на границата, за да респектира, като действа съвмество с колегите от МВР.
 
- Но министър Бъчварова обяви, че военните ще бъдат без оръжие.
 
- При някои задачи, които армията ще изпълнява заедно с жандармерията, няма да се носи оръжие. Например, когато се предвижда
 
непосредствен
 
контакт с голяма
 
група мигранти Тогава войниците ще получават специално оборудване като щитове и палки. По процедура в такива случаи не е целесъобразно да се използва оръжие.
 
- Как обаче в такива счучаи те ще се защитават, ако възникне заплаха?
 
- В такива случаи е предвидено наблизо да се намират наши въоръжени групи в готовност да се намесят. Но повтарям - ако животът на нашите хора е застрашен.
 
- А кога ще носят оръжие?
 
- При патрулиране, при наблюдение и при изпълнението на други задачи, за които засега няма да влизам в подробности.
 
- Ексвоенният министър Бойко Ноев предупреди, че преди да заминат на границата военнослужещите трябва да са максимално осигурени. А не да се пратят в калта и да се крият с найлони, каквито случаи имаше с командировани полицаи.
 
- Взети са необходимите мерки това да не се случи и с армията.
 
- Кой ще командва съвместните екипи от военни и граничари?
 
- По закон ние участваме наравно, но водещата роля е на МВР. И ще се съобразяваме с техните правила и процедури.
 
Армейските групи обаче ще са подчинени на своите командири, които на място ще взаимодействат с колегите си от МВР. Армейската субординация и единоначалие ще се спазват.
 
На границата ние ще действаме не само с колегите от МВР, а с органите на местната власт, с неправителствени организация като БЧК. От наша страна, освен военнослужещи, ще се включат и екипи от Военна полиция, от ВМА, както и ВВС с вертолети за наблюдение. Флотът пък ще получи задачи
 
да усили
 
наблюдението по
 
морската граница
 
- Въпреки опита на армията от мисии зад граница, налага ли се допълнителна подготовка?
 
- Да. Нашите военнослужещи не са тренирани да правят това, на което е научена жандармерията. Затова усилено се готви програма за преподготовка на хората, които ще заминат на границата. Жандармерията и Гранична полиция имат друг начин на мислене и други правила, с които ние тряба да се съобразим.
 
- Как ще бъде организирана логистиката?
 
- Вече е определено колко човека ще отделят формированията, къде ще се включат в охраната на границата, къде ще бъдат настанени за нощуване. Ще дежурят на смени, ще бъдат извозвани с наш транспорт, а на самите места ще бъде развърнат лагер - все едно са на учение: с пирамиди за оръжието, с условия за почивка, с осигурена храна. Гарантирам, че няма да се крият под найлони.
 
Подхождаме изключително сериозно към тази задача, защото съзнаваме, че не става дума за еднократен акт, за кампания. Щом се наложи промяна в закона,
 
значи задачата
 
не е за 5 дни
 
- Г-н генерал, а кое наложи воденето на военен отчет на всички български граждани на възраст от 18 до 32 г.?
 
- Това предложение бе направено, защото ни е необходима по-точна информация при вземане на оперативни решения.
 
- А защо не е попълнен резервът на армията? Още миналата година в него трябваше да са записани 3000 човека, а все още няма и хиляда.
 
- За да имаме достатъчно резервисти, трябва редовно да ги тренираме, а парите за лагери и сборове не са достатъчни. Затова се предлагат и промени в закона за резерва.
 
- Като нов началник на отбраната кои са вашите приоритети, г-н генерал?
 
- Най-важното е България да осъзнае, че на нея все повече ще ѝ трябва Българската армия.
 
Проритетите ми са
 
грижа за хората,
 
модернизация и
 
интеграция
 
Освен това - по-добро взаимодействие, ясни позиции и спазване на принципа на единоначалието. Както и ясно и категорично сътрудничество със съюзниците от НАТО.
 
- Към вашите предшественици на поста имаше критики, че остават в сянката на министрите, че не се чува гласът на военната експертиза. След като Генералният щаб стана щаб на отбраната, като че ли се обезличи?
 
- С риск да се повторя ще кажа отново: България все повече ще има нужда от своята армия. Затова трябва да помислим и за такива промени в закона, които ще позволят щабът на отбраната да бъде дефиниран като стратегически щаб.
 
- А как е сега?
 
- Сега щабът на отбраната е в състава на интегрираното МО и се води като обикновена администрация. Крайно време е
 
да се превърнем в
 
истински военен
 
щаб
 
- Кое налага това?
 
- Налаго го усложнената геополитическа обстановка. Кризите в региона за съжаление все по-упорито приближават България. Това добре се разбира от държавното ръководство, но не е достатъчно. Необходимо е да минем и към практически действия. Надявам се такова отношение да срещнем и от обществото.
 
- Как ще коментирате идеята на депутата Красимир Каракачанов за 6 месеца наборна служба?
 
- Очевидно обществото реагира изключително позитивно на добри идеи. Народът е мъдър. Наборната армия имаше доста кусури, но никой не може да отрече, че от нея момчетата излизаха мъже. Тя възпитаваше в дух на патриотизъм, на работа в екип, учеше ги да действат в екстремни ситуации. Идеята на Каракачанов е добра. По-важното е обаче как и какво точно ще се промени.
 
- Не става дума за връщане на старата казарма от соцпериода, нали?
 
- Не. Има много варианти, но при всички случаи възпитанието на младия българин е на дневен ред.
 
- Има ли проблеми пред проектите за модернизация на армията? Застрашени ли са онези 160 млн. лв., които премиерът обеща за ВВС и ВМС?
 
- Рискове има. Те са ясно осъзнати. Това са сложни процеси, които не зависят само от МО. ВВС и ВМС в случая работят изключително интензивно, бърза се, но в разумни граници. Тези проекти са изключително важни за армията не просто да има някаква техника. Първо, защото това е бъдещето, и второ - защото нова техника означава нов начин на мислене.
 
- Миналата година вижданията на Щаба на отбраната за развитието на Специалните сили претърпяха интересна метаморфоза. Вашето мнение?
 
- Специалните сили са един от приоритетите за развитието на армията. Те са излючително добър инструмент в ръцете на военното ръководство, за да може да се реагира максимално ефективно при евентуални заплахи. Специалните сили ще бъдат преструктурирани.
 
- Как?
 
- Началникът на отбраната вече ще може пряко да ги ръководи и да следи тяхната подготовка. Ще им бъде осигурен отделен бюджет. Отскоро бригадата “Специални сили” има нов, изключително способен и амбициран командир, на когото много се разчита.
 
- Отдавна се говори, че бригадата може да получи допълнително снабдяване с екипировка и техника от партньори от НАТО, но това все не става.
 
- Така е. Ако имаме желание и го превърнем в реални промени, е напълно нормално нашите съюзници да ни помогнат. Те обаче трябва да са уверени, че няма да си хвърлят парите напразно. Разчитаме на тяхната помощ, но основният финансов ресурс за развитието на спецчастите трябва да е наш.
 
- Вие сте военен пилот. Ще продължите ли да летите като началник на отбраната?
 
- Да. И то не защото трябва да си поддържам формата, а защото вярвам, че командирът трябва да бъде близо до хората. Той трябва да излиза от кабинета и да влиза в окопа, да споделя риска, да знае какво става във формированията, за да взема правилните решения. За мен като пилот окопът е кабината на самолета.
 
ВИЗИТКА
 
Роден на 28 август 1961 г.
 
Завършил ВНВВУ “Г. Бенковски”, ВА “Г. С. Раковски” и Военновъздушна академия в САЩ
 
2 пъти е бил командир на авиобаза Граф Игнатиево
 
Служил на командни длъжности в щабове на НАТО в Полша и в Турция
 
Командир на ВВС
 
 Зам.-началник на отбраната
 
Началник на отбраната
 
Пилот на изтребители МиГ-21 и МиГ-29, летял на Ф-16, “Грипен”, “Юрофайтер”
 
Женен, с 3 деца

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване