02/29/16 09:22
(http://www.dnevnik.bg/)

Една групичка краде от труда на всички лекари, каза Ваньо Шарков


Съпротива срещу засилването на контрола е в основата на решението Българският лекарски съюз да не подписва Националния рамков договор, смята заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Да се направи контролът ефективен е обща отговорност, а не само на здравната каса, каза той пред БНТ и уточни, че става въпрос за 3 млрд и 500 млн. лева. 
 
"Има лекари, които се скъсват от бачкане, но в същото време една малка група медици, с които не можем да се справим, взима от труда на работещите почтено техни колеги", каза заместник-министърът. "Всичко зависи от гилдията, да очакваме контролът да се прави само от здравната каса, не помага на никой. Има труден път и неговото изминаване зависи от всички", каза Шарков.

Националният рамков договор за 2016 г. според него е по-добър от действащия през 2015 г., а лекарският съюз го е отхвърлил, без да го е гледал по същество.  Увеличени са парите за болничната помощ, броят на направленията, средствата за специализираните прегледи и средствата за прегледи на деца. 

"Не разбирам как успяваме за 30 минути да отхвърлим един Национален рамков договор, който е по-добър от действащия и от много други преди него", коментира зам.-министърът. 

"Предишната Национална здравна карта ограничаваше някои от болниците да сключват договори със здравната каса, например болницата в Благоевград", даде пример Шарков. А по въпроса за пръстовия идентификатор - такъв текст не съществува в рамковия договор, посочи той.

Практиката пациенти да бъдат изписвани 3-4 дни след инсулт ще се прекрати. "Това ако е неморално, значи някъде сме загубили представата си за морал и ценности", заключи Ваньо Шарков.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване