02/29/16 10:30
(http://www.klassa.bg/)

Може ли Иран да се промени?*

 Адел бин Ахмед ал Джубейр,

 

 

Може ли Иран

да се промени?

Светът очаква от Иран признаци на промяна, надявайки се, че той ще се превърне от революционна държава в уважаван член на международната общност. Вместо да се противопостави на международната изолация, за която сам си е виновен, Иран реши да прикрие своята подкрепа за тероризма и опасната си експанзионистична и сектантска политика, като започне да отправя безпочвени обвинения към Кралство Саудитска Арабия.

Много важно е да се разбере защо Саудитска Арабия и нейните съюзници в Персийския залив до такава степен се придържат към политиката на противопоставяне срещу иранската експанзия и защо дават отпор на агресивните действия на тази страна.

На пръв поглед изглежда, сякаш Иран се е променил. Ние знаем какви бяха първоначалните действия, които предприе страната по отношение на споразумението за прекратяване на ядрената й програма. Знаем също така, че голяма част от иранското население желае по-голяма откритост във вътрешен план, както и по-добри връзки със съседните държави и останалата част от света като цяло. Но иранското правителство има друго мнение по въпроса.

Поведението на иранските управляващи не се е променило от времето на Ислямската революция през 1979 г. Конституцията, която бе приета в Иран, гласи, че основната цел на страната е да разпространи революцията на други места. Ето защо Иран подкрепя екстремистки организации, в това число ливанската “Хизбула”, хутите в Йемен и сектантските въоръжени милиции в Ирак. Иран и неговите агенти са непрекъснато обвинявани заради терористичните атаки по света - взривяването на казармата на морските пехотинци в Бейрут през 1983 г., атаките над кулите “Хобар” през 1996 г. и над ресторант “Миконос” в Берлин, 1992 г. Някои специалисти смятат също, че

подкрепяни от Иран въоръжени сили са

убили над 1100

американски

войници в Ирак

Основният инструмент на външната политика на Иран са атаките над чуждестранни дипломатически мисии. Окупацията на американското посолство в Техеран през 1979 г. бе само началото - посолствата на Великобритания, Дания, Кувейт, Франция, Русия, Саудитска Арабия в Иран и други държави по света също станаха жертва на атаки от страна на верни на Техеран агенти. Редица дипломати и политически опозиционери също бяха погубени.

Групировката “Хизбула”, която е сурогат на Иран, се опитва да установи контрол над Ливан и воюва срещу сирийската опозиция, като същевременно допринася за разцвета на “Ислямска държава”. Съвсем ясно е защо Техеран желае сирийският президент Башар Асад да остане на власт - през 2014 г. доклад на Държавния департамент на САЩ относно тероризма посочва, че иранският режим гледа на

Сирия като на основен коридор за доставка на оръжия за “Хизбула” Позовавайки се на данни на ООН, докладът разкрива как Иран предоставя оръжия, финансиране и военно обучение на силите на сирийския режим, чиито действия са отнели живота на най-малко 191 хил. души.

В същия доклад за 2012 г. е отбелязано, че иранският режим все повече и повече спонсорира тероризма. В резултат на това терористичната дейност на “Хизбула” и други групировки е достигнала невиждани нива от 90-те години насам.

В Йемен помощта, която Техеран оказа на хутските милиции за превземането на държавата, доведе до избухването на война, отнела живота на хиляди.

Докато Иран твърди, че приоритетът на външната му политика е изграждането на приятелски отношения с различни страни, неговото поведение показва друго. Иран е единствената войнствено настроена държава в региона, чиито действия показват едновременно

стремежа й към

регионална хегемония

и убеждението й, че всякакъв вид инициатива за помирение е признак на нейната слабост или за слабостта на нейните противници.

На 10 октомври миналата година, тоест само няколко месеца след постигнатото споразумение относно ядрената му програма, Иран тества балистични ракети в нарушение на резолюциите на ООН. През декември ирански военен кораб изстреля ракета близо до американски и френски плавателни съдове в международни води. Дори след подписването на ядреното споразумение иранският върховен лидер Али Хаменей защити вездесъщия лозунг: “Смърт за Америка”.

Саудитска Арабия няма да позволи на Иран да подкопае сигурността й или сигурността на съюзниците й. Ще дадем отпор на всички подобни опити!

С всички тези лъжи, които изрича, Иран обижда саудитските граждани. Тази държава твърди, че моята родина - домът на двете свещени джамии, промива мозъците на хората с цел да разпространи екстремизма. Нашата страна обаче не е сочена за спонсор на терористите за разлика от Иран.

На нашата страна не са наложени санкции заради подкрепата на тероризма. Държавните служители в нашата страна не фигурират в списъците на лицата, свързани с тероризма, за разлика от иранските служители. Ние нямаме агент, осъден на 25 години затвор от Федералния съд в Ню Йорк по обвинение в заговор с цел убийството на посланик във Вашингтон през 2011 г.

Саудитска Арабия

непрекъснато

става жертва на

терористични атаки,

най-често извършвани от съюзници на Иран. Нашата страна, работейки в тясно сътрудничество със своите съюзници, се явява първата фронтова линия срещу тероризма. Саудитска Арабия е арестувала хиляди заподозрени в тероризъм и е предприела наказателно пресладване срещу стотици. Нашата борба срещу тероризма продължава - ние оглавяваме международните усилия, целящи издирването и залавянето на участници в терористични действия и поддържащи екстремистки идеологии.

Истинският въпрос е, дали Иран иска да живее, спазвайки международните норми, или иска да си остане революционна държава, чийто основен ангажимент е да разширява експанзията си, като нарушава международното право. В крайна сметка ние искаме един Иран, който да работи за разрешаване на проблемите, така че хората да живеят в мир. Това обаче изисква огромни промени в политиката и поведението на тази страна. Ние все още не сме видели такива промени.

 * Авторът е министър на външните работи  на Саудитска Арабия. Статията е публикувана в “Ню Йорк Таймс”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване