02/29/16 09:38
(http://www.dnevnik.bg/)

НА ЖИВО: Ще запазят ли паметниците на културата кандидатите за главен архитект


Днес се провежда публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието се организира от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община. То се провежда в сградата на Съюза на архитектите, зала №1, на ул. "Кракра" 11 от 9 ч.

Модератор на представянето и дискусията е арх. Адриана Начева.

В програмата е предвидено представяне на 13-те претенденти за поста до 13 ч. След това от 14 до 18 ч. е предвидена дискусия с въпроси на граждани.

До избора нов главен архитект се стигна, след като Петър Диков подаде оставка.

На живо въпросите към кандидатите и техните отговори може да проследите тук.

Запис от изслушването може да гледате тук.



"Дневник" следи представянето и дискусията:

15.30 ч.
Гергин Борисов от "Спаси София" попита всички кандидати "Какви мерки ще вземете за спирането на разрушаването на паметниците на културата?". За пример посочи последния случай със сградата на бившата дискотека "Син сити".

Арх. Николай Яръмлъков посочи, че "при социализма са се давали пари за паметници на културата, при капитализма след 1989 г. - точно обратното". "Хората разбраха, че като си бутнат паметника, ще могат да строят", каза той и добави, че трябва да се направи проверка кое е паметник на културата, защото не било възможно Виена да има 600 сгради, които са паметници на културата, а София – 1300.

Арх. Николай Пърпов заяви, че трябва обществото да реши иска ли тези паметници на културата, или не. "До колкото знам, на мястото на "Син сити" ще се появи нещо по-голямо от това на пл. Македония", посочи той.

Арх. Иван Моев коментира, че сградата на "Син сити" е частичен паметник на културата и трудно може да бъдат ограничени намеренията на инвеститора.

Арх. Бойко Кадинов цитира Робърт Хюз, че едно общество трябва да се оценява по това, което изхвърля на бунището. "Ние всички с лекота изхвърляме големи парчета памет. Трябва да се осмисли това, което искаме да пренесем във времето", каза той. "Това е част от общ групов портрет и все едно да изрежете чичо си с малка ножица, защото не ви харесва", добави Кадинов.

Арх. Здравко Здравков каза, че без промяна отношението на гражданите към собствените им сгради на културата няма как да стане. "Малко правомощия има главния архитект."

Арх. Влади Калинов съобщи, че в столицата има 1400 паметници на културата, от които 800 в центъра. "Собственикът не иска да даде пари, за да я оправи. Той очаква Европа, държавата, някой друг да даде пари. Изключвам случаите, при които нови собственици са я купили, за да изгради друго на това място", каза той. Според Калинов държавата и в момента дава облекчение в данъчно отношение.

Арх. Стефан Добрев каза, че всички желаете да бъдат опазени тези сгради, но в същото време градът се развивал. "Много често съм се чудил как Япония позволи страхотният хотел Империал да бъде съборен и да бъде построена друга сграда. В България имаме липса на законова база за разрешаване на тези въпроси, защото е нужна една диалогочност."

Арх. Георги Бакалов посочи, че този въпрос ни определя национална идентичност. "Когато говорим за проблематиката, свързана с опазването и съхраняването, се сещам за един австриец бивш председател на ИКОНОС, който направи анализ как да се върви напред и да се преодолее консерватизма, но да се съхрани нашата идентичност", каза той и добави, че пътят е хармонизиране на интересите чрез създаване звено в "Архитектура и градоустройство", а Министерството на културата да си запази последната дума.

Арх. Иван Шишков каза, че "ако не се промени законовата уредба, реално погледнато проблемът с тези сгради не може да бъде решен". "Трябва да има структура, подчинена на Столичната община. Нюансите как ще работи структурата трябва да излезе законът."



14.30 ч.
Явор Иванов попита всички присъстващи кандидати: "Обещавате ли да спрете корупционните практики на Петър Диков?".

Арх. Николай Яръмлъков заяви, че имало две страни на света, където нямало корупция - България и Израел. "При Диков има кражба, няма корупция. Не съм аз, който ще го следва", добави той и уточни, че Диков е негов бивш приятел и "цялата структура, която в момента е действаща, е доказателство". "Трябва да има сериозно разследване. Тук има кражба, а не корупция. Действащите лица са ясни – те са искали пари от цялата гилдия. Правете разлика", каза Яръмлъков.

Арх. Николай Пърпов каза, че не ставало с обещания. "Само откритостта, електронизацията и контролът може да ни спаси", посочи той.

Арх. Иван Моевпосочи, че последните години се върви в положителна посока, благодарение на промените в Закона за устройство на територията и с показателите на общия устройствен план. "Трябва да има още по-стриктни правила, ограничаващи презастрояването", уточни Моев.

Арх. Бойко Кадинов каза, че в Америка, "за да корумпирате един десижън мейкър (бел. ред. - от англ., човек, който взима решения) са необходими 17 нива, тук са 2", каза той и уточни, че никой от кандидатите не бил изключително способен човек, който може да преодолява тези проблеми.

Арх. Здравко Здравков посочи, че той предлага звено за градско и пространствено планиране, което да създаде прозрачност. "Фигурата, личността и архитектът ще отговаря само пред себе си. Моята отговорност е не да кажа, че няма да бъда корумпиран. Искам да кажа, че с всички дейности съм доказвал и своите лични качества като човек."

Арх. Влади Калинов коментира, че основните критики до настоящия момент били първо по отношение по възлагането на устройственото планиране. "Досега се случваше, заради това, че имаше общ устройствен план. Самото възлагане се случваше така, че избраните фирми са тези не тези, които трябва да бъдат", смята той и добави, че той е предложил в концепцията си участие на браншове съюзи. "Масово обществените поръчки и конкурси бяха провалени, защото нямаше хора, които да са тесни специалисти. Участието на всички тези организации от възлагането до комисиите това е начинът, че няма тайни разбирателства и място за корупция. Трябва да се затегне режимът при процедиране на инвестиционните проекти."

Арх. Стефан Добрев посочи,че предпоставките на тези негативни явления е неефективната работа на цялата администрация. "Понякога се чака много време за одобряването на един проект. Когато се върнах преди 10 години установих някои практики, които ми бяха странни", каза той и добави, че трябва дигитализиране на плановете и по-ефикасна работа и въвеждането на строги правила.

Арх. Георги Бакалов заяви, че са нужни контрол и проверки.

Арх. Иван Шишков смята, че основното нещо е да се спазват сроковете, за да се произнасят законосъобразно от "Архитектура и градоустройство".

Всички кандидати посочиха, че не са били агенти на Държавна сигурност.



14.04 ч.
Започва задаването на въпроси към кандидатите за главен архитект на столицата. На живо може да проследите тук.

12.15 ч. ПОЧИВКА
Обсъждането продължава в 14 ч. с въпроси, които са подадени писмено в залата, а след това и с питания от публиката. По програма това ще продължи до 18 ч.

12.14 ч.
Модераторът обяви, че двама от кандидатите - Ивайло Мишев и Иван Несторов, не присъстват на публичното представяне.

11.59 ч.
Единадесети е арх. Иван Моев. Завършил е през 1988 г. в катедра "Жилищни сгради" в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Започнал е работа в ателието на Спиридон Ганев до 1997 г. След това преминах към проектантско бюро със съдружници, което е проектирало части от София по поръчка на Столичната община.

Той предлага първият лъч на метрото да се удължи до Божурище, от където да премине в жп линия към Банкя. "По този начин ще се даде връзка между София и Божурище", добави. По думите му е възможно и изграждането на метростанция от северната страна на околовръстното шосе, за да се даде възможност на жителите и гостите на София да стигат по удобен и бърз начин до подножието на Витоша.

Арх. Моев предлага да се създаде единен експертен съвет с членове зам.-кметовете по строителството и инвестициите, по околна среда и по транспорта, главния архитект и представители на обществеността.

И той предлага по-активно участие на гражданите.



11.45 г.
Десети се представя арх. Иван Шишков. Той е бил 14 години районен главен архитект - 6 години в "Банкя" и 8 в "Триадица". Бил е 8 години в общински експертен съвет, два мандата експерт в комисията по жилищна политика и устройство на територията. Завършил е архитектура в Университетът за архитектура, строителство и геодезия.

Той предлага преодоляването на проблемите в отношенията между главния архитект и архитектите на районите, както и разширяването на общински експертен съвет. "Администрацията трябва да работи като общ механизъм, да се уеднакви всички бланки, да се уеднаквят принципите за проектите, важно е и за хората, не само за администрацията", каза той. И арх. Шишков предлага по-голяма връзка с гражданското общество.

Според него в сайт на Направление "Архитектура и градоустройство" трябва да се създаде форма за проследяване на цялата процедура, така че всеки човек, когато влезе да види развитието на един план, включително и възраженията срещу него.



11.29 ч.
Девети е арх. Бойко Кадинов. "40 години съм лоното на тази професия архитектура", представи се той. Следвал е в Академията за изящни изкуства в Париж и в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Първо е започнал работа през 1981 г. в "Софпроект".

Той използва 15-те си минути за цялостно представяне на кариерата си, най-вече на преподавателската си дейност. Той е доктор на науките с монографията "Архитектурата на обществените сгради днес и съвременните изкуства - Архитектурни скуларии".

Арх. Кадинов представи десет точки - публичност, професионализъм, диалог с гражданите, градивност, индивидуален образ на София като зелен град, както и като интелигентен град, европейска столица на културата, нов тип структура на управление. Той на практика не представи концепция нито за реформи, нито визия за града.



11.14 ч.
Осми е арх. Здравко Здравков. Създател на архитектурно бюро "Квадра -04";

И той повече говори за вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство". Той предлага обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове". Също така предлага допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Предлага и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет", каза арх. Здравков.

Той предлага интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации.

В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт.



10.57 ч.
Седми се представя арх. Влади Калинов. Осем години е бил проектант, след това е работел в ДНСК, а сега е директор на дирекция "Контрол по строителството".

Пред събралите се той представи цялостна реорганизация на Направление "Архитектура и градоустройство". Предлага промяна в начина, по който се взимат решенията чрез промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство". Също така концепцията му предвижда дигитализация на устройствените планове, като архивът бъде отделен в сграда.

"Има територии от остра нужда от планиране, където тече строителство, но без планове. Необходимо е ново разглеждане на общия устройствен план", заяви арх. Калинов и добави, че е необходимо спешно изготвяне и приемане на планове там, където ги няма.



10.43 ч.
Шести е арх. Огнян Тунтев. Завършил е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. 33 години съм се занимавал с архитектура, от които 16 години с административна работа. "Мисля, че това е обогатило моя опит като проектант", представи се той. Бил е главен архитект на район, както и на общините Петрич, Симитли, Благоевград и Якоруда.

"Ако очаквате от главния архитект да бъде избран и едва ли не да стане месия и да очаквате да бъде разпнат на кръст - не съм кандидат за тази длъжност. Кандидат съм за ред и алгоритъм за решаване на всички проблеми, защото те нямат краен брой", каза арх. Тунтев.

Според него има неправилно реализиране на устройствените планове в града, което води до струпване на жители на определени места и оттам задръствания по пътищата. Арх. Тунтев предлага всички 24 районни архитекти и екипите им да работят като едно цяло, за да могат да издават разрешение за строеж на територията на цялата община. "По този начин да се спре корупционният натиск", смята той.



10.28 ч.
Пети се представя арх. Николай Яръмлъков. През 90-те години е работел в комисии към Столичната община.

Той няма да представя публично концепцията си, а само пред журито. "Ще ви разкажа един виц. Една жена казала, че много харесва стройните си крака и стегнатите си гърди. Но не ми харесват сланините, които ги покриват. София е покрита от пластове сланини и е време за фитнес", разказа арх. Яръмлъков. Според него главният архитект трябва да бъде Крали Марко - трябва да има много власт, има върши изключително важна политическа роля, защото трябва да обедини всички хора, които искат да работят за развитие на града. Това може да стане с отдел "Анализи, прогнози и мониторинг", който работи и с комисиите към общинския съвет и с гражданите.



10.13 ч.
Четвърти е арх. Стефан Добрев. Има собствено архитектурно студио. През 1988 г. е заминал в Париж на специализация. Работел е във Франция като архитект до 2005 г., когато се връща в България и печели с още двама архитекти конкурс за бирената фабрика в София.

Концепцията му включва промяна в цялостния модел на процес на координация на отделните звена и нов модел за изготвяне на задания на проекти и планове. "Най-важното, което трябва да бъде направено, за да бъде оптимизирано Направление "Архитектура и градоустройство", е създаването на "Градоустройствени анализи и оценки", която да реализира концепцията София - зелен град", каза той. Арх. Добрев предлага Комисия за обемно-пространствено и фасадно решение на сградите в градската среда.

По думите му трябва да се подобрят електронните услуги.



9.58 ч.
Трети се представя арх. Георги Бакалов, който е председател на Съюза на българските архитекти.

В концепцията му към централната градска част трябва да се подходи с реконструкция, но и съхраняване на културното наследство. "Вторият елемент са сателитите - дори извън административните граници - Елин Пелин и Костинброд, където има предпоставки и теренно, и климатично, и отнесено към комуникации за доразвиване чрез свързване с метрото, с жп трасета., с едни бързи и автомобилни връзки", предлага арх. Бакалов. Според него трябва да се реализират скъсаните връзки между Витоша и София, както и също и с Банкя и с Искър, за да станат удобни места за почивка за софиянци. Предлага и доразвиване на велоринга. Предлага и нов тип обществени обсъждания.

Предлага и промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", в която се въвежда длъжността главен инженер, който да управлява дирекция "Благоустройство и природни ресурси" и отдели "Благоустрояване и планово осигуряване на паркиране" и "Координация в експлоатационните дружества". Той предлага и нови отдели "Иновации и конкурси", "За недвижимо културно наследство" и "Връзки с обществеността".



9.50 ч.
Втори ще бъде изслушан арх. Румен Несторов. Завършил е Университета за архитектура, градоустройство и геодезия. Започва в ателието Като арх. Любомир Семерджиев. Дълги години работех при него. От 2005 г. имам собствено бюро.

Той предлага по-голяма дигитализация на проектите и следене на преписките, включително през интернет, за да може и гражданите да могат да проверяват. Според него трябва да се намалят приемните часове, за да може проверяващите и контролните органи в писмен вид да отговарят, за да се намали корупцията.



9.38 ч.
Първи се представя арх. Николай Пърпов. Той представи презентация с всички проекти, с които се занимавал. Работил е 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство". Представи всички свои проекти, сред които хотели и жилищни сгради.

Концепцията му на първо място включва правомощията на главния архитект. "Като основна част последните години в България се работи на отделни части, на парче. Едно от първите неща е тримерен модел на целия град за цялата инфраструктура. Налагане на всякакви идеи и проекти върху модела. Създаване на едно звено за анализ - архитекти, социолози и други експерти. Досега главният архитект покри с планове, но особено за северните територии там трябва да се търси градоустройствено решение, заедно с гражданите, а след това строителство", каза Пърпов.

Друга част от концепцията е икономически методи за реализацията на едно бъдещо планиране.



9.30 ч.
Кандидатите изтеглиха жребий за представянето си. Всеки от тях има право да определи дали да представи концепцията, която е предложил за оценяването от журито, тъй като по закон те нямат такова задължение. Според правилата на изслушването то ще продължи до 13 ч. След това до 14 ч. ще се събират въпроси писмено, а при изчерпването им следват питания от публиката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване