02/29/16 21:17
(http://www.klassa.bg/)

Над 2075 са регистрираните свлачища в страната, само за година имаме 210 нови

 Зам.-министър Николай Нанков: Над 2075 са регистрираните свлачища в страната, само за година имаме 210 нови

Приоритизират обектите, които ще получат финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020 г.

Над 30 свлачища в страната ще бъдат предложени за включване в индикативния списък за финансиране на проекти за укрепване от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“,съгласно специфични критерии на Методиката за приоритизиране. Това стана ясно на заседание на Експертния консултативен съвет по въпросите на геозащитната дейност в Република България, към министъра на регионалното развитие и благоустройството.Заседанието бе водено от зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Над 56 млн.лв. е ресурсът за борба и превенция на свлачищните процеси по оперативната програма. Финансирането на обектите ще се извърши след задълбочен анализ и приоритизиране. В съвета участват експерти от различни министерства и агенции, както и от НСОРБ, представители на научните и технически среди.

Зам.-министър Нанков отбеляза, че до края на 2015 г. в страната са регистрирани 2075 броя свлачища, които засягат над 212 хил. декара площ. От тях активни са 930, засягащи 55 хил. декара земна площ. Над 60% от тях са в урбанизирани територии. Нанков отбеляза, че през миналата година има значително увеличение на активизираните земни маси, като са установени 210 нови, засегнали над 3 хил. декара площ. Отделно от това през м.г. са се активизирали процеси в 82 стари. През 2014 г. регистрираните нови са били 56, а през 2013 г. са възникнали 51. Според  зам.-министър Нанков обстановката остава тревожна и през тази година. За първите два месеца са констатирани  4 нови свлачища.  Единствените области, в които няма регистрирани процеси са Ямбол, Стара Загора и Разград.

Заместник-министърът напомни, че през 2014 г. е разработена и приета Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие за периода 2015-2020 г., в която са набелязани превантивни мерки за намаляване на вредните действия на дестабилизиращите фактори, дадени са предложения за укрепване, набелязани са мерки в краткосрочен и дългосрочен план и др. Нанков обясни, че в процеса на подготовка на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях“ за изпълнение на ОПОС 2014-2020 г. е направена актуализация на Методиката за приоритизация на обектите на база защитено население и укрепена площ. С тази цел са проведени работни срещи с участието на експерти от МРРБ, МОСВ, АПИ, НСОРБ и дружествата за геозащита, които да дали предложения за , съгласно критерии и оценки. До момента по тях са допустими 620 свлачища, които покриват критериите. На база на оценки и приоритетизиране ще се изготви индикативен списък, след което ще се изготви официално предложение за финансиране на обекти от ОП „Околна среда 2014-2020“ г. Общата стойност на програмата е за 56 млн.лв., като включените до момента обекти са на стойност 53 млн.лв. Николай Нанков отбеляза, че за решаването на проблема със свлачищата е нужен сериозен финансов ресурс. „С възможностите на бюджета и европейските фондове трябва да работим по укрепването на най-опасните, които крият риск за живота и здравето на хората и застрашават важни инфраструктурни обекти“, отбеляза зам.-министър Нанков. Той обясни, че заради недостига на финансиране трябва да се работи по най-важните проекти, за да може с минимален ресурс да се постигне максимален резултат.

Включените до момента приоритетни обекти засягат над 350 хил. души.  Повече от половината от подадените до момента проекти са за социална и техническа инфраструктура. Следват тези за укрепване на общински пътища, републиканска пътна инфраструктура и др. Сред най - приоритетните обекти са укрепване на път I-8 Хасково- Свиленград в района на км 371, укрепване на главен път Е-79 в района на Ребърково и при Лютидол, укрепване на квартали и техническа инфраструктура в Монтана, Лом, Враца, Видин, Кърджали, Габрово и др.

Анализите ще покажат и кои от свлачищата в страната е нецелесъобразно да се укрепват заради огромния ресурс, който трябва да се инвестира. За други ще е нужна по-добра обосновка за това дали приложените мерки ще дадат резултат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване