02/29/16 10:47
(http://www.klassa.bg/)

Наследниците на цигарите „Слънце”: Държавата ни ограби два пъти

 Бивш склад под наем приютява близо 500 студенти от Пловдивския университет вече няколко десетилетия. В сградата, южно от централния корпус на ректората на ул. "Цар Асен", се намира факултетът по химия. Там е и университетската библиотека, която пази на хартия и електронни носители над 700 000 тома. В жълтото здание се намира и лабораторията на химиците, в която има оборудване за над 4 млн. лева. От близо година за съдбата на сградата се води битка, която трябва да намери решение до месец, пише „Марица”.
  През това време ръководството на университета не получи никаква помощ от държавата и общината за решаването на проблема. Сега, ако загуби спора, вузът ще е принуден да изнася на пожар скъпата техника и библиотеката. Не е ясно и къде ще продължат обучението си студентите. 

Собствениците на сградата са непреклонни. Твърдят, че имат оферта за над 3 млн. лева и настояват бащинията им да бъде освободена. От университета обаче вадят документи за редица подобрения и разширения. Казват, че ако не са се грижили за имота, той отдавна щеше да е руина, както много други тютюневи складове в Пловдив. Искат да купят сградата, но не могат да го сторят без помощта на държавата.

По закона за реституцията жълтото здание е върнато на наследниците на братята Костадин и Иван Драганови от Стара Загора. Това са създателите на известните по цял свят цигари „Слънце”. 

През 20-те години на миналия век Драганови основават фабрика под Аязмото. Бизнесът им се разраства бързо. През 1938 г. те купуват от община Пловдив близо два декара земя в центъра на града. Нотариалният акт за сделката е от времето на Цар Борис ІІІ. Фамилията го пази и до днес не само като ценен документ, но и като семейна реликва. 

Предприемчивите братя Драганови построяват върху земята пететажен склад за тютюн, а в двора му издигат малка сграда с портиерна и гараж. По-късно вдигат няколко малки сушилни и работилници. Бизнесът с цигари продължава да разцъфтява, а луксозните кутии с надписа „Слънце” се продават из половин Европа. 

Идва 9 септември и фабриката е национализирана. През 1948 г. народният съд праща Иван Драганов в Софийския затвор като враг. Костадин е пожален. Остава в Пловдив и е заставен да управлява фабриката в името на новата власт. През 1953 г. складът е иззет от Тютюневия монопол. Същата година в Пловдив е основан предшественикът на Пловдивския университет - Институтът по хранително-вкусовата промишленост. Той е разположен в сградата на днешния ректорат /бивш имот на католическата църква/ и в тютюневия склад на братя Драганови. 

В по-ново време жълтата постройка в двора на университета е предоставена за нуждите на Химическия факултет. През годините там е направено известно дострояване и ремонт. 

През 1992 г. със Закона за реституцията наследниците на Драганови получават обратно 5-етажната сграда, къщичката, гаража. Пазя грижливо всички документи, имам три деца и искам те да знаят потеклото и историята на рода, да знаят дядовците и прадядовците си, казва Боряна Крусева, внучка на Костадин Драганов. По професия тя е реставратор, но през последните години се е отдала изцяло на отглеждането на децата си, както и на делата на своя род. През всички години тя е помагала на майка си, която заради обрата в съдбата живее в пълна мизерия. В същата ситуация се намира и леля . Боряна е щастлива, когато майка от панелката в квартал "Западен" се връща да живее в апартамента на нейния баща. Сега майка ми Дора Крусева е много възрастна и тежко болна, но поне дочака да се върне в бащиното си жилище, което е нейно рождено право, казва реставраторката. 

При възстановяването на имота със Закона за реституцията наследниците на Драганови са задължени с мораториум да не гонят от помещенията Пловдивския университет до 2000 г. Разбира се, ПУ плаща наем, който по думите на реститутите е „смешен”. Става дума за 5-етажна сграда, като всеки от етажите е по около 900 квадратни метра. След 2000 г. наемът се увеличава, но отново е далеч от пазарните стойности. 

През последните 15 години не е актуализиран, а инфлацията изяжда част от парите, твърдят наследниците. Така миналата година те настояват за увеличение, с което да се достигне минималната цена, на която се отдават държавни имоти на държавни учреждения. Междувременно някои от наследниците умират в Швейцария. Последният подписан договор за наем между двете страни е за срок от една година. 

В крайна сметка наследниците на тютюнопроизводителите, които в момента са 10, стигат до решение да продадат сградата. „Не исках да навредя на университета, възпитана съм с уважение към образователните институции, все пак там учат млади хора и разговарях с г-н ректора, че искаме най-напред да го предложим за продажба на тях”, разказва Боряна Крусева. 

По думите това ще бъде във взаимно удобство - университетът ще се сдобие със собственост, която така или иначе ползва с години. Всеки от наследниците ще си вземе парите и ще се отърве от грижите по сградата, а 80-годишната болна от рак Дора Крусева ще остане да живее в бащиния си апартамент. 

Започват серия от разговори между представители на фамилия Драганови и университета. Първоначалните намерения на реститутите е за цена, близка до данъчната оценка на имота. Протакането във времето започва да изнервя фамилията. Междувременно се получава предложение от външен купувач. След това се появява и втори.

”След Нова година потърсих г-н ректора, за да му кажа за новите купувачи, и той ми каза: Да, но това е вече невъзможно, защото сме в режим на съсобственост”, разказва Боряна Крусева. Тя останала като гръмната, като разбрала, че вече има два акта за държавна собственост за части от имота, издадени от областната управа. Единият е за процент от 5-етажната сграда, която е възстановена в пълен размер със Закона за реституцията, а другият за надстройка, правена по времето на социализма.

”Оказа се, че държавата ни ограби два пъти за един и същи имот - веднъж при национализацията и втори път след реституцията”, заключава Боряна Крусева.

Междувременно реститутите са пратили до университета 6-месечно предизвестие за напускане на имота, което изтича през март. Каква ще бъде съдбата на имота на братя Драганови и дали ще се стигне до успешна сделка с ПУ "Паисий Хилендарски", ще стане ясно в съвсем близко време. От ръководството на университета твърдят, че най-добрият вариант е двете страни да направят взаимни компромиси и да си стиснат ръцете. За целта държавата трябва да намери близо 2 милиона лева, за да купи сградата, а учебното заведение да намери още средства, за да доплати стойността . 

Аз исках да направя услуга на университета, като им продам имота по данъчна оценка, за да направя услуга и на себе си, но те ми създадоха проблем и ме ограбиха, заключава Боряна Крусева. Заради огорчението тя се заканва заедно с трите си деца да захвърлят българските си паспорти и да се махнат от родината си.

Сделка или не? Ще стане ясно още тази пролет. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване