02/29/16 05:25
(http://www.klassa.bg/)

Пламен Панайотов съветва безплатно властта по наказателно право

 На 6 април се навършват 15 г. от историческата реч, с която цар Симеон Втори обяви влизането си в политиката. През 2001 г. от поляната в двореца “Врана” той произнесе прословутата реплика “Не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви...”.

Симеон създаде НДСВ - първо като движение, което после се трансформира в партия. Партия, която от рекордна подкрепа през 2001 г. падна до под 1% на последните парламентарни избори миналата година.

Както често се случва в българския политически живот, за няколко години НДСВ многократно се разцепи. Първо излезе НИЕ, после “Новото време”, а накрая и “Българска нова демокрация”.

Къде са днес бившите царисти? Колко от тях са активни в политиката, кои се върнаха към професиите си и кои са се отдали на нови занимания? Четете в поредицата “Царските хора днес”.

30 г. Пламен Панайотов не е спирал да преподава на студентите си в Юридическия факултет на СУ. А в момента катедрата по наказателно право организира голяма конференция за 120 г. от първия наказателен закон в България. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

 

30 години той не е спирал да преподава. Зад катедрата застава и днес професорът по наказателно право Пламен Панайотов. Активната политика е зад гърба му, макар да е категоричен, че “няма човек, за когото политиката да е затворена страница, защото тя ни засяга всички”.

 

Преди 15 години Панайотов влезе в политиката с висок скок. Бе основен участник в създаването на НДСВ през 2001 г., реди царските листи заедно със Стоян Ганев. Бе част от юридическото лоби, което по-късно се сдоби с нарицателното “панайотки”. Бе сочен за сив кардинал на царската партия и за втория човек след Симеон Сакскобургготски. Желязното спокойствие и немската дисциплина му спечелиха доверието на царя дотолкова, че му бе поверено дори воденето на преговорите с останалите политически сили. Бе председател на парламентарната група на жълтите депутати и често

 

неговата дума се

 

възприемаше като

 

царска воля

 

В политиката Пламен Панайотов дълго време бе “очите и ушите” на царя в НДСВ. Последва разрив, след който лично по предложение на Симеон бе изключен от партията. Днес царят и Панайотов се виждат инцидентно, но срещите им също са в бонтон. Последно професорът бил поканен на представянето на книгата на Симеон.
Колегите му му викаха “Кайзера”. Вътрешната опозиция го обвиняваше в диктаторство и именно Панайотов стана причина за първите трусове в групата и отцепването на НИЕ и на “Новото време”. Сблъсъкът с нововремците Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски бе толкова титаничен, че след него нищо в НДСВ вече не беше същото, а Симеон прозря, че може би не бива да се доверява толкова много на своя първи заместник. И реши проблема по царски - направи Панайотов свой вицепремиер.
Панайотов като вицепремиер във второто правителство “Сакскобургготски”.
Като дясна ръка на царя, Пламен Панайотов водеше преговорите с другите партии и държеше изкъсо жълтите депутати.

 

 

През 2007 г. Панайотов изненадващо коренно смени ролята си - от силния човек в партията се превърна в изгубилия благоразположението на царя и изпадна от ръководството. Юридическото лоби веднага оспори решенията на конгреса и влезе в ролята на вътрешна опозиция. По предложение на Симеон Панайотов бе изключен от партията. Съмишлениците му напуснаха с него и така в 40-ото НС се роди нова партия - БНД. Днес тя е част от Реформаторския блок, но Панайотов вече не е партиец.

 

Мненията за политика Панайотов винаги са били полярни, но никой никога не е подлагал на съмнение професионалните му качества като юрист. Студентите му го описват като добър преподавател и не крият симпатиите си.

 

Преподаването е неговото признание и днес му се е отдал напълно. “Много съм щастлив с моите студенти. Това е основното, което ми носи удовлетворение. Повечето от тях са не просто интелигентни хора, но и с ясни цели и полагат огромни усилия”, гордее се Панайотов.

 

Когато му остане време, се отдава на научни изследвания - най-вече как правото на ЕС се отразява на българското наказателно право, написал е и монография по темата.

 

Извън работата си в университета професорът по наказателно право дава консултации. Експертното му мнение е често търсено дори от държавни институции. За тях съветите му са безплатни. “Винаги се отзовавам с готовност, защото за мен е важно да се уважават институциите, а кой заема в момента съответния пост, е без значение. Важно е България чрез своите институции да върви напред”, обяснява Панайотов.

 

В свободното време ходи на плуване и играе тенис.

 

От години тича по

 

корта с едни и

 

същи партньори -

 

Огнян Герджиков, Даниел Вълчев и Борислав Великов.

Професорът рядко излиза извън строгия тон на публични места.

 

 

Вижда се с много от бившите си колеги от НДСВ. “Поддържам приятелствата, които съм имал - те не зависят от това кой на каква позиция е към момента”, споделя Панайотов.

 

“Няма хора, с които да имам обременено минало от моя гледна точка, винаги съм се стремял да проявявам разбиране към интереса и очакванията на другия. Това ми дава основание спокойно да гледам всеки в очите”, казва той. Дори при споменаването на Кошлуков и Севлиевски се усмихва: “Нямаме с тях никакви притеснения, даже няколко пъти се е случвало да се видим на улицата, поздравяваме се радушно.”

 

Към момента завръщането в политиката не е актуална тема за него. “Животът предполага най-различни измерения, но в крайна сметка Бог разполага”, философски казва той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване