02/29/16 21:14
(http://pik.bg)

Румен Петков: Охраната на границата от армията изисква сериозни решения на ниво поднормативна уредба

Румен Петков: Охраната на границата от армията изисква сериозни решения на ниво поднормативна уредба

Участието на армията в охраната на границата трябва да се обезпечи чрез сериозни решения на ниво поднормативна уредба, каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от Фокус. Според него има няколко въпроса без ясен отговор относно включването на войниците в опазването на границата.

„Първо, подготвена ли е армията ни? Аз се боя, че не съвсем. Второ, технически обезпечена ли е тя за участие в такъв твърде сериозен акт от гледна точка на очакваната бежанска вълна? Трето, много ясно трябва да са разписани ръководните и координиращи функции, защото в случая единоначалието е повече от задължително. Иначе рискуваме да се върнем години назад в „Белите брези“, където имахме изключително неприятен случай с трагичен край за някои от участващите в операцията“, коментира Румен Петков. „Това са въпроси, които трябва да намерят своето решение, ако депутатите действително искат да бъдат убедителни”, добави зам.-председателят на АБВ.

„Иначе ще остане впечатлението за един популистки акт на НС, който очевидно среща широка подкрепа от обществеността, но няма да намери ефективната си реализация“, предупреди Румен Петков.

Той коментира и работата на парламентарната комисия, която проверява за турска и руска намеса в българските вътрешни работи. Според него наличието на комисията ще затрудни отношенията ни с двете държави, като не е ясно какъв ще бъде резултатът от дейността й.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване