02/29/16 10:24
(http://www.klassa.bg/)

София търси кой да чисти "Люлин" и "Младост" срещу 80 млн.лв.

 Столична община скоро ще обяви една от най-големите си поръчки за годината - търси се компания, която да почиства кварталите "Младост", "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша" в продължение на четири години, като по предварителни сметки това ще й струва 80 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от предварително обявление, публикувано от общината. В документа не са определени сроковете, в които ще бъдат приемани документите на участниците. В момента тези райони се обслужват от австрийската фирма "Заубермахер", чийто договор изтича през 2017 г. Това означава, че общината ще трябва да се справи с цялата процедура, включително и евентуалните обжалвания, до края на годината.

Сметопочистване със старите играчи

През март миналата година София разпредели сметопочистването на повечето райони в София за пет години напред. Изключение тогава бяха именно кварталите "Младост", "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша", за които общината имаше договор до 2017 г. Това е най-скъпата дейност в Столична община - за пет години, ако се съди по плащането дотук, София ще плати на всички чистещи фирми общо 450 млн. лв. Прогнозните стойности при миналогодишната поръчка варираха между 27 и 46 млн. лв. на зона за пет години, което изглеждаше занижено спрямо реалните плащания от последните години. Сега очакваната стойност е два пъти по-голяма, но все пак е за най-големите квартали - "Люлин" и "Младост".

Според резултатите от конкурса миналата година фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще чистят половината от територията на Столичната община в следващите пет години.

"Титан София Център 1" - собственост на "Нелсен чистота" (на "Титан") с 60% и "Ай Ес Ви трейд", свързано с Кирил Домусчиев, ще почиства Зона 1 (районите "Средец", "Лозенец" и "Студентски") и Зона 7 ("Възраждане", "Оборище", "Триадица") до 2020 г. "Титан София Изток 1" - "Титан БКС" (собственост на "Титан интернешънъл холдинг") с 10% и "Търговски център Тракия" на братята Домусчиеви с 90%) пое Зона 2 ("Кремиковци", "Искър", "Панчарево") и Зона 5 ("Връбница"). Зона 3 ("Подуяне", "Слатина", "Изгрев") се почиства от "А.С.А", Зона 4 ("Надежда", "Сердика", "Илинден") - от Консорциум "АЕЦ-Х груп".

Силна конкуренция имаше единствено за Зона 6 ("Красна поляна", "Красно село") заради оттеглянето на "Щрабаг" от дейността. Общинската комисия класира на първо място "Грийн партнърс БКС", която е свързана с дългогодишния монополист в сектора Румен Гайтански-Вълка. Подреждането беше обжалвано, като КЗК не видя проблем, но през есента на миналата година Върховният административен съд откри порок в търга. Според магистратите "отделните оценителни листи, подписани от членовете на комисията, за всеки конкретен участник в процедурата са с абсолютно идентично съдържание както по отношение определения му по всеки технически показател брой точки, така и относно изложените за присъждането им мотиви. Това може да означава единствено че изобщо не е извършена самостоятелна оценителна дейност по техническите показатели от всеки от членовете на комисията в грубо противоречие с изискванията на утвърдената от възложителя методика". Така процедурата се върна в общината и няма информация да е сключен договор.

Още 12 млн. лв. за пътища

В обявлението на общината се посочва още, че ще бъде отворена и обществена поръчка за зимно почистване на пътищата в парк "Витоша", както и на "част от републиканските пътища в границите на София-град" за следващите две години. За целта са отделени 12 млн. лв. В предишната подобна процедура от 2014 г. обединението "Пътища и съоръжения - 2014" спечели зимното поддържане на пътищата в парк "Витоша" и в районите "Овча купел" и Банкя като единствен кандидат. "Трейс груп холд" спечели зимното почистване в районите Панчарево и "Витоша", "Чистота Искър" - в Кремиковци, а "Мегаинвест-холд" - във "Връбница" и "Нови Искър", също тъй като бяха единствените подали оферти във всяка от тези позиции.

За почистването на южната дъга на Софийския околовръстен път и част от пътя София - Самоков през 2014 г. не се яви нито един кандидат, а впоследствие дейността беше разпределена на "Пътища и съоръжения" за зимата на 2014-2015 г. Първоначално общината е прогнозирала, че зимното поддържане на двата пътни участъка ще струва 500 хил. лв., но в крайна сметка е изплатила на фирмата 1.2 млн. лв за 8-месечния срок на договора, става ясно от Регистъра на обществените поръчки. В края на 2015 г. същата дейност отново е разпределена само за един зимен сезон, този път на ЗМБГ АД.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване