02/29/16 12:10
(http://pik.bg)

Съдия №1 Лозан Панов с нова порция интриги

Съдия №1 Лозан Панов с нова порция интриги

Днес се проведе научна конференция в СУ, посветена на 120 години от приемането на Наказателния закон от 1896 година. Тя обаче не се размина без скандални подмятания и най-вече от страна на съдия №1 Лозан Панов, който за пореден път се опита да захапе министър председателят Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Председателят на ВКС  се опита да всее поредната интрига и да предизвика Цацаров. Панов коментира мониторинга на ЕК върху съдебната ни система и според него това наблюдение е заради невъзможността ни да се справим с реформата в правораздаването. Той недоумява защо в обществените и политически коментари не е намерила място идеята за единна европейска прокуратура, а в същото време се подкрепя външното наблюдение върху прокуратурата.

Лозан Панов захапа и премиера Бойко Борисов, заявявайки че тезата „ние ги хващаме – те ги пускат”, според него ще ни наложи външен съдебен борд.

На тези критики отвърна главният прокурор Сотир Цацаров, който настоя за по-внимателни изказвания от представители на съдебната власт, които смятали да влизат в политическия живот на страната. Вече почти за никого не е тайна, че Лозан Панов иска да се кандидатира за президент.

„Сегашните времена са бурни", посочи обвинител №1. И той не пропусна темата за съдебната реформа, изтъквайки, че едни са сочени за поддръжници на статуквото, други зоват за реформа, а трети направо за революция.

Той настоява за разумни изменения в наказателното законодателство, за да се намира баланс между „конюнктурата и хард настроенията в обществото”. „Съдебната реформа не е единият член на прокурорската колегия”, изтъкна главният прокурор. „Това не е панацеята”, подчерта той.

„Трябва да спрем това изкуствено противопоставяне”, настоя още Сотир Цацаров и допълни: „Това касае както съд, така и прокуратура." Цацаров настоява също така да се спре с лансирането на тезата за незнаещата и не-можещата прокуратура и за всезнаещия съд.

„Аз камък по съдия няма да хвърля”, подчерта той и припомни дългогодишния си стаж като съдия. Цацаров сподели още, че е свикнал с калта и не се притеснява от нападките срещу държавното обвинение в последно време. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване