03/01/16 05:35
(http://www.klassa.bg/)

Безпилотен автомобил на Google за пръв път причини катастрофа

 Самоуправляващ се автомобил на Google е предизвикал първата си катастрофа на 14 февруари, когато се е престроявал от една лента в друга, озовавайи се пред автобус, пише Wired. В доклад за инцидента, подаден в Департамента за моторните превозни средства на Калифорния и оповестен в понеделник, Google пише, че безпилотната му кола Lexus SUV се е движила самостоятелно по улица „Ел Камино Реал“ в Маунтин Вю. Тя се е престроявала към крайно дясната лента, за да направи десен завой, но е спряла, отчитайки наличие на чували с пясък до шахта, които са блокирали пътя й. Маневрата за заобикаляне на чувалите е довела до сблъсъка.
„След преминаването на няколко превозни средства колата на Google е тръгнала на заден ход към центъра на лентата, за да заобиколи торбите с пясък. Отзад се е приближил автобус на градския транспорт. Шофьорът на тестовия автомобил е видял приближаването на автобуса в страничното огледало, но е сметнал, че той ще спре или ще намали, за да позволи на колата на Google да продължи. Приблизително три секунди по-късно, когато автомобилът на Google е навлизал в центъра на платното, двете превозни средства са се ударили.“ Автомобилът на Google е бил на автоматичен режим и се е движил с малко над 3 км/ч при сблъсъка, а скоростта на автобуса е била приблизително 24 км/ч. Пострадали няма.
В месечния си доклад технологичният гигант посочва, че „в този случай ние определено носим част от отговорността, тъй като ако колата ни не беше се движила там, нямаше да има удар.“ Това е лека катастрофа със сериозни последици. Безпилотните автомобили на Google са участвали в инциденти и преди, но досега компанията е заявявала, че причината не е била в технологията. Колите на Google са изминали повече от 2 милиона километра от 2009 година. Те са в състояние да разпознават сигнали на регулировчик и да мислят със скорост, непосилна за който и да е човек. От януари роботизираните автомобили на Google са участвали в 17 катастрофи – всичките, причинени от човешка грешка. Преди време компанията прогнозира, че колите й ще бъдат готови да тръгнат по пътищата през 2020 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване