03/01/16 18:30
(http://pik.bg)

Бъчварова предупреди: МВР може да се спре да работи в един момент

Бъчварова предупреди: МВР може да се спре да работи в един момент

МВР може да се спре да работи в един момент, ако не бъдат приети промените в закона. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Лице в лице” по БТВ

Тя коментира новите промени в Закона за МВР като посочи, че със структурната реформа, която се готви и с преминаване на около 4200 служители към държавната администрация МВР ще спести около 15 милиона лева годишно. Вътрешният министър подчерта, че 5 милиона лева са капиталовите разходи и спестените пари след реформата ще могат да бъдат вложени в оборудване за полицията. 

„Моята отговорност като министър е да се справя с бюджета и с дейностите, които трябва да осигури МВР. Ако парламентът реши да не приеме този вариант на закона трябва да е ясно, как той ще носи отговорност за министерството. В един момент МВР може да спре да работи ако остане с този бюджет”, заяви още Бъчварова. „Нека да не забравяме разделението на властите и отговорностите, които те носят. Ако няма тази реформа ще трябва да се гласува по-висок бюджет на министерството, защото то няма да работи”, заяви още веднъж вътрешният министър. 

Тя подчерта, че след последните си разговори с председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на ресорната парламентарна комисия Цветан Цветанов нямат проблеми. „И той и аз имаме желание да работим. Той даде предложения да направим обсъждане на реформата. За мен остава възможността да обява смисъла на тази реформа”, обясни още вицепремиерът. Във връзка с нападките срещу министерството Бъчварова коментира, че това го правят всички, които искат да се върнат времената, когато контрабандата е процъфтявала, които искат да се върнат мутренските времена и които искат да сменят правителството. „Те са заинтересовани МВР да не работи добре”, посочи още тя. 

Според нея министерството прави всичко възможно да не се връщат мутренските години. Ситуацията е много по-различна в момента. „Нашата отговорност е МВР да остане в състояние, с което да можем да им се противопоставим, за това е реформата”, посочи тя. Във връзка с убийството на бизнесмена Александър Антов тя коментира, че не приема нападките на работодателските организации. „Това което ме възмущава са несправедливите обвинения в МВР. По един или друг начин, атакувайки МВР застрашаваш работата на министерството. Всички имаме нужда да работи МВР не само министърът”, каза още тя. 

Във връзка с изпращането на армията на границата, която да осъществява подкрепа на ГД „Гранична полиция” министърът на вътрешните работи заяви, че европейските държави включва и мобилизира представители на своите армии заради бежанската криза. „Разработил сме конкретен план и мерки. За часове да знаем, какво трябва да се направим. Нашата цел е да не се образуват тълпи, които да преминават през нашата страна за там, където са тръгнали”, заяви тя. 

По отношение на критиките, че оградата, която се строй на границата е 4 пъти по-скъпо тя посочи, че това не е вярно и оскъпяването е в рамките на 15-20% на километър. „Успоредно с оградата строим и пътища, за да може то да бъде по-лесно достъпно. Забавянето в строежа дойде от това, че втората част на заплащането на първият етап дойде малко по-късно”, заяви още тя. 

Във връзка с брифинга, които даде главният секретар на МВР Георги Костов след поставената НСО охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски Бъчварова заяви, че той е дал изказването си в качеството си на член на специализираната комисия, която назначава охраната. По думите й това Костов е дал пресконференцията, заради преекспонирането на свалянето на охраната на независимия депутат и изключен от ДПС Лютви Местан и за да няма спекулации.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване