03/01/16 10:22
(http://pik.bg)

Достъпът до детско психиатрично лечение - мисия почти невъзможна

Достъпът до детско психиатрично лечение - мисия почти невъзможна

Само за две седмици една майка от Пловдив събра над 500 подписа на граждани и писма за подкрепа от 9 неправителствени организации под искането си в Пловдив да бъде открито детско психиатрично отделение.

Синът на Мариана Башкехайова е на 12 години. От малък тя забелязва странности в поведението му, а когато тръгва на училище, оплакванията от него валят. Говори неприлични думи, избухва. Семейният лекар смята, че е хиперактивен, баща му смята, че просто е непослушен и се опитва да го възпитава със строгост до момента, в който майката попада на американския филм по действителен случай "Първенецът на класа".

Главният герой там страда от синдрома на Турет. Мариана изумена вижда във филма историята на собствения си син, всички симптоми съвпадат. Когато води детето, вече десетгодишно, в психиатричния диспансер, лекарката и казва: "Защо идвате толкова късно?" Детско психиатрично отделение със стационар у нас има само в Александровска болница в София, отделени са няколко легла и в психиатричното отделение на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Когато през октомври Мариана Башкехайова води сина си на ТЕЛК в София, оттам настояват за епикриза от детско психиатрично отделение, където детето да бъде диагностицирано и наблюдавано.

В Александровска им дават номер 363 и им казват да дойдат през февруари. Вече е март, казва Мариана, не са стигнали до номер 300, а и предстои ремонт. Докато събира подписката, Мариана среща много родители, които преминават през подобни трудности. Не е лесно да осъзнаеш, че малките странности на детето ти се дължат не на крехката му възраст или особен характер, а имат по-дълбоки причини. Не е и по силите на родителите да се справят сами, а достъпът до детско психиатрично лечение у нас е мисия почти невъзможна. Има и други аргументи в полза на подписката.

Сред организациите, подкрепили инициативата, е сдружение "Майки срещу дрогата". Актуалните напоследък наркотици сред младите са амфетамините и дизайнерските дроги. Възрастта на първата употреба рязко пада, оттам ранна е и възрастта на възможните усложнения. При този род наркотици те се изразяват в психози, които могат да се овладеят единствено в контролирана среда - в отделение. Необходимостта от създаване на детско психиатрично отделение и в Пловдив става още по-голяма. Проблемът не касае единствено областния град, в него се лекуват хора от цяла Южна България. Мариана Башкехайова се надява гласът на родителите да бъде чут. В идните дни тя ще внесе подписката в Министерството на здравеопазването. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване