03/01/16 02:18
(http://pik.bg)

Закичваме се с мартеница да сме здрави и засмени

Закичваме се с мартеница да сме здрави и засмени

Ето че отново е 1-ви март и отново ще се закичим с бели и червени конци, за да сме здрави и засмени през цялата година. Дали ще сложим любимите Пижо и Пенда на палтата си или старателно усукани в гривна червено-бели конци, мартеницата е традиция, пазена от древни времена. Всяка година обаче и при мартениците си има модни тенденции. 2016-та е белязана с нестандартни идеи и естествени материали.

Екип на БГНЕС поразпита търговци и клиенти на връх Баба Марта за предпочитаните червено-бели символи на идващата пролет. Тази година хората търсят български, ръчно изработени мартенички от естествени материали. Това все още са подбрани клиенти, които искат да подарят мартеница за удоволствие, а не за да отбият номер, сподели търговецът на мартеници Илия Пеев. Действително щандовете на повечето места в София са пълни с евтини и масово произвеждани в Китай мартенички. Повечето от тях са като гривна за ръката и са покрити с пластмасови сенци.

По-рядко в сравнение с предишни години са мартеничките, които се закачат за ревера. На фона на това продължава да има и много мартенички, които са за деца и са произведени от пластмаса, силикон и изкуствени конци. „Радвам се, че има хора, които правят разлика между китайски машинен шнур и нещо, което е направено ръчно, макар и да не е много по-скъпо. Хората избират българското. Вложил е нещо от себе си”, разказа друг търговец, който също прави мартенички. Според него основата е от вълнен конец, но по-важното е да бъде просто от естествен конец - може да е вълна, коприна, памук.

„Единственото нещо, което е много важно за една традиция, за да не умира, е всяка година да се прави нещо ново. Това е един импулс, който съществува и при художниците”, обясни той. От няколко години обаче се забелязва раздвижване на пазара и възраждане на старите традиции. Вече може да се намери дори и традиционната родопска мартеничка. „Повечето българи смятат, че традиционната мартеница трябва да бъде пресукана бяла и червена прежда. Това е така, но на много късен етап.

Първоначално е имало много различни ритуали. На мен много ми хареса родопската мартеница, защото е запазила автентичния си вид. Там въображението на българката се е развихряло максимално. Мартениците са много пъстри, с много сенци, пискюли, помпони. Всъщност това е знак на наричане на здраве при създаването на всяка мартеничка, ние използваме много позитивна енергия и се надявам тя да носи същото и на хората, които я носят”, обясни Ралица. "Правим мартенички само от естествени материали - само от вълна. Използваме лавандула от нашата градина, люта чушка от нашата градина и това всъщност ни вдъхнови да направим мартеничките още по-красиви”, обясни Траяна.

Интересен и много различен щанд предлага дори и щъркели, направени само от клечки за зъби и стиропор, но носещи много настроение. „Това е един експеримент. Преди беше мартеница от една щипка, а сега е от две клечки за зъби, но винаги е една мартеница и винаги е щъркел. Поводът тогава беше раждането на сина ни. Затова решихме да направим един по-различен щанд”, разказа Маги.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване