03/01/16 14:23
(http://pik.bg)

Кои са недостатъците на онлайн анонимността

Кои са недостатъците на онлайн анонимността

В интернет може да откриете много съвети за това как да запазите анонимността си в интернет. И докато това е нещо добро за да гарантирате сигурността си, не можем да пренебрегнем факта, че онлайн анонимността има своите недостатъци.

Онлайн анонимността, не означава, че не можем да използваме имена и идентификатори. Това просто означава, че нашата връзка с интернет е анонимна и не може да бъде проследена. Вие все още може да имате онлайн идентичност, но никой не може да я свърже с вашия живот извън интернет. Това звучи чудесно на теория, но ето как тя може да се обърне срещу вас.

Ще загубим чувството си за отговорност  

Хората ще загубят чувството си за отговорност. Когато могат да се скрият зад лъжлива самоличност, злонамерените личности могат да извършат много пакости. Представете си сега колко повече хора ще действат, ако знаят, че техните думи и действия не могат да бъдат проследени до техните офлайн идентичности? Не става дума само за словесни атаки и смъртни заплахи, но дори за клевети, измами и разпространение на фалшиви истини.

Ще загубим умереността си

Ние сме склонни да мислим за интернет като за последният бастион на свободата на словото, но в много отношения това е точно обратното. Когато сте част от онлайн общност, вие се съгласявате да спазвате правилата на тази общност. Ако не го направите, могат да ви изгонят от нея и в това няма нищо лошо. Но ако имахме истинска анонимност, щяхме да загубим този нещата щяха да се объркат. Как ако не знаят IP адреса на злонамерените хора, модераторите на сайтовете биха им забранили възможността да пускат коментари?

Ще загубим големи общности

Загубата на отговорност и умереност ще насочи потребителите на мрежата към две отделни крайности: хора, които използват анонимността, за да повиши техните лудории правят каквото си искат и хора, които искат да се избегнат всичко това. Как се поддържа една уважавана общност, когато тези които подбуждат хаос не могат да бъдат изгонени?

Ще загубим криминалните доказателства

За голямо съжаление онлайн анонимността е нож с две остриета, тъй като защитава както невинните, така и престъпниците. Как ще осъдят някой, който нарушава закона чрез действията си в мрежата, когато не може да бъде проследена неговата истинска идентичност? А можете ли да си представите колко повече спам щеше да има, ако спамърите не могат да бъдат проследени или забранени?

Ще загубим безплатния интернет

Често забравяме, че повечето уеб услуги са безплатни заради рекламите. Тези реклами могат да събират данни за нас – като например вашия IP адрес, кой браузър използваме и така нататък. С течение на времето събраните данни могат да бъдат събрани в профили, които описват нашите модели на сърфиране в мрежата. Рекламодателите използват тези профили, за да ни показват подходящи реклами. Ако приемем, че наистина  интернет стане анонимен и потребителите не могат да бъдат проследени, вероятно ще видим значителен удар в уеб рекламната индустрия. И макар, че може да звучи като нещо добро, това може да доведе до някои сериозни непредвидени последици.

Източник: digital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване