03/01/16 15:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Окончателно: Къмпингуването и паркирането на плажа ще е незаконно, нощуването – не


Дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие вече е забранено, а нарушителите ще бъде санкционирани с високи глоби. Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на извънредното заседание в сряда.

Глобите за погазване на закона от физически лица варират от 1 000 до 10 000 лв.

Отпадна най-спорното и неясно предложение нощуването на плажа да бъде незаконно.

Спорната точка беше одобрена, въпреки възраженията, изложени в пленарна зала и на фона на паралелен протест пред сградата на Народното събрание на граждани и представители на сдруженията в защита на Корал, Карадере и Иракли, които настояват за регламентиране на къмпингуването вместо пълната му забрана, както и за забрана на строителството зад плажа в т.нар. зона Б. "В противен случай подменяме добрите намерения за опазването на плажовете с подарък на едни девствени плажове на инвеститорите, които ще построят зад тях своите хотели," обясниха протестиращите.

Народните представители решиха окончателно плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия там. Те минават под дефиницията на нов вид плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност и обществени мероприятия".

Предложенията за поправките в закона (изготвен от Министерски съвет) бяха внесени между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок преди седмица. По-рано от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на Иракли, Карадере и Корал, но без забраната за къмпингуването, нощуването и паркирането в зона А извън определените за това места.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване