03/01/16 13:33
(http://www.dnevnik.bg/)

По шест коли на ден са крадени в София през 2015 г.


Сериозно увеличение на кражбите на автомобили и изключително ниска разкриваемост през миналата година отчита Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

През 2015 г. е регистрираните кражби на автомобили са с 20% повече в сравнение с 2014 г., показва годишният отчет за работата на столичната полиция. Същевременно едва 1.8% от тези престъпления са били разкрити. "Средно на ден в столицата са отнемани по шест автомобила", посочват от СДВР.

Спадат регистрираните престъпления, близо 70% остават неразкрити

През годината се наблюдава спад на общо регистрираните престъпления. Регистрираните са общо 26 386, което е с около 2846 по-малко в сравнение с 2014 г. От всички престъпления 24 010 са по криминална линия и 2376 – по икономическа. 

"Основен показател за ефективност на дейността е разкриваемостта на престъпленията, която е 31.4% за изминалата година", посочват от СДВР.

Директорът на столичната полиция Младен Маринов съобщи, че има намаление на регистрираните криминални и икономически престъпления – съответно с 9.4 и с 12.5 на сто. Приоритет в работата на дирекцията остава противодействието на битовата престъпност, се казва в годишния отчет на СДВР, без да се посочват конкретни данни за тези посегателства.

Същевременно се наблюдава ново явление - намаление при заявените грабежи с над 22%. С 12% по-малко са заявените кражби и с 4.5% - престъпленията, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества.

Полицията се целела в дилърите на наркотици 

В отчета си СДВР посочва предприетите ежедневни превантивни действия около питейни заведения, училища и  смятани за "уязвими места" за разпространение на наркотици. Усилията на служителите са насочени към наблюдение и разкриване на хора, гравитиращи около групи за разпространение на наркотични вещества, документиране на тяхната престъпна дейност, установяване на дилърите и задържането им с по-големи количества, се казва в анализа. За 2015 г. са иззети 1204 грама хероин и 3504 грама амфетамини. Намаление има в количеството на иззетите канабис, кокаин, екстази и прекурсори.

При полицейски операции са разкрити 9 обособени оранжерии за отглеждане на марихуана. В хода на работата срещу наркоразпространението в столицата са задържани 1821 души.

Увеличават се измамите, по телефона вече лъжат и деца

Неблагоприятни са данните по отношение на извършените измами. За миналата година броят на заявените измами е увеличен с около 30% на годишна база. Същевременно разкриваемостта е намаляла с около 5 на сто. Най-съществен е ръстът на телефонните измами, които са с 11.3% повече.

Жертвите на телефонни измами остават предимно възрастни хора, но столичната полиция отчита нова тенденция - започват да постъпват и сигнали за измамени деца.

16% от икономическите престъпления през 2015 г. са разкрити

На фона на отчетения спад при икономическите престъпления се наблюдава и намаляване на разкриваемостта им. За 2015 г. са регистрирани 2376 посегателства в сферата на икономиката, което е с 12,5% по-малко от 2014 г., но разкриваемостта също е спаднала и е едва 16%.

Документните престъпления продължават да са с най-голям дял – 35.9%, следвани от престъпленията против стопанството – 30.7%, и престъпленията против собствеността – 28%.

При акции срещу разпространението на контрабандни цигари и безакцизен алкохол са задържани и са иззети над 5 млн. къса цигари, близо 2 тона нарязан тютюн и над 1500 литра алкохол. Полицията отбелязва, че така са предотвратени вреди на държавния бюджет в размер на 1 445 000 лева. 

СДВР отчита, че са изпълнени и планираните мероприятия за противодействие на незаконната миграция и престъпленията от и над чужди граждани, потърсили убежище в страната. През миналата година в столицата са задържани общо 8254 чужди граждани, 4793 от които са настанени в специалните домове и разпределителните центрове. Издадени са 4890 заповеди за принудително отвеждане до граница.

Харесванията във "Фейсбук" – признак за доверие в полицията

СДВР се похвали с увеличено доверие от страна на гражданите, като се аргументира за това с нарастване на харесванията на официалната "Фейсбук" страница на дирекцията и намалението на сигналите срещу служители.

"Администраторите на официалната страница на СДВР в социалната мрежа "Фейсбук" отчитат ръст от 6500 на 12 000 потребители, харесали профила", съобщават от дирекцията и допълват, че хиляди граждани сигнализирали в социалната мрежа за проблеми и нарушения. "Отчетено е значително повишение на общественото доверие в институцията. Нараства и броят на гражданите, готови да окажат съдействие и да подпомогнат с информация полицейските разследвания", посочват още оттам, без да дадат конкретни данни.

От СДВР отчитат и спад на сигналите срещу полицейски служители. През 2015 г. те са общо 628, което е с 28.6% по-малко на годишна база.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване