03/01/16 10:24
(http://www.klassa.bg/)

Поръчки за 122 млн. лв. ще бъдат открити за жп инфраструктура

 Обществени поръчки за близо 122 млн. лв. предстои да възложи Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) през тази година. Това става ясно от обявлението за предварителна информация, което дружеството е задължено да публикува. Списъкът включва 26 поръчки, голяма част от които ще бъдат финансирани с европейски средства. Освен проекти за модернизация на отсечки и ремонти, в близките месеци предстои да започнат процедурите по изграждането на интермодален терминал в Русе. Предвиждат се и няколко поръчки по проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура по линията Пловдив – Бургас (фаза 2).

Най-големите договори

Впечатление прави, че с най-голяма прогнозна стойност са няколко предстоящи поръчки за строителен надзор на различни проекти. Сред тях са тези за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас и две отсечки на линията София – Пловдив (виж таблицата). От компанията обясниха, че е нормално за строителен надзор да се предвиждат такива суми, при положение че самите строителни дейности са на много голяма стойност. Справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки показва, че процедурата за проектиране и строителство за модернизация на участъка София – Елин Пелин (част от линията София – Пловдив) е оценена на над 125 млн. лв. Офертите по нея се подаваха до петък, 26 февруари, и все още няма информация за кандидатите и цената, която предлагат. Изпълнението на проекта трябва да увеличи скоростта на пътуване до 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни.

Друг голям договор е за изграждане на интегрирана система за билетоиздаване, информация за пътници и осигуряване на контролиран достъп до влаковете на стойност 18 млн. лв. Изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев уточни за "Капитал Daily", че тази поръчка включва само частта, засягаща инфраструктурната компания. Отделна поръчка по същия проект ще бъде обявена и от БДЖ за нейната част. За разширяване на географската информационна система на НКЖИ пък са предвидени 15 млн. лв. Проектът се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Финансови услуги

В списъка с предстоящи обществени поръчки има и няколко немалки договора за предоставяне на финансови и други услуги за по-дълъг срок. Такава е поръчката за близо 18 млн. лв. за застраховка на имущество и за трудова злополука за пет години. Компанията ще търси изпълнител и за допълнително пенсионно осигуряване на работниците за срок от четири години. За противопожарно обслужване на всички обекти на компанията през следващите три години са предвидени 1.2 млн. лв.

Интермодален терминал

През следващите месеци ще започнат и процедурите за изграждането на интермодален терминал в Северен централен район на планиране, който ще бъде в Русе. Първата такава поръчка ще бъде изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционните проекти и строителен надзор с очаквана стойност малко над 1.1 млн. лв. Терминалът ще позволи да се комбинират три вида транспорт (воден, железопътен и автомобилен), а цялото му изпълнение се изчислява на около 40 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени по оперативна програма "Транспорт". Операторът ще бъде избран чрез предложена на търг концесия. Същата схема се използва и за интермодалния терминал в Пловдив, който се строи в момента.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване