03/01/16 07:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдът в Ню Йорк отказа искане на ФБР Apple да отключи още един iPhone


Apple спечели важна победа в поредното си дело срещу ФБР. Този път федерален съд в Ню Йорк отхвърли искането на ФБР Apple да им помогне с отключването на още един iPhone, съобщава онлайн изданието The Intercept.

Това дело е отделно от вече даденото съдебно разрешение Apple да помогне на ФБР за преодоляването на криптирането на iPhone 5c, собственост на един от нападателите на клиника в Сан Бернардино през декември миналата година. Apple категорично отказа да съдейства и обяви, че вече е направила максималното, за да помогне на разследването. ФБР уверяваше, че искането е еднократно. Изпълнителният директор Тим Кук пък контрира, че едно подобно искане винаги води до следващи.

В конкретния случай става дума за дело за трафик на наркотици. През октомври миналата година Джън Фенг се е признал за виновен. Въпреки това ФБР иска да получи достъп до данните в iPhone 5, собственост на Фенг. Бюрото не е успяло да преодолее защитите на смартфона и е поискало Apple да съдейства на базата на закон от 1789 г. Това е същият закон, на който ФБР се позовава и при делото за Сан Бернардино.

Съдия Джеймс Оренщайн обаче отхвърля исканията на агенцията след жалба на Apple. Компанията посочва, че има още девет други подобни дела. Според Оренщайн законът не дава подобни правомощия на институциите и Apple не може да бъде задължена да съдейства против волята си. Съдията повдига въпроса и доколко правителството може "да накара Apple, частна компания без обвинения за участие в криминалната дейност на Фенг, да извърши работа за правителството против волята си".

Оренщайн дори обявява, че позицията на правителството е много крайна по отношение на това какво закон от 1789 г. му дава като правомощия и това води до "недопустими абсурдни резултати". Той допълва, че според него правителството не иска еднократна помощ, а да получи правомощия да кара Apple и други технологични компании винаги да съдействат за разследванията. Съдията обвинява институциите, че се опитват да потулят дебата в секретни дела и бягат от публичността, като заобикалят Конгреса.

В заключението си Оренщайн коментира още, че Apple не нарушава нищо като отказва съдействие. Компанията "може да има или може да няма морално задължение, но нищо не показва, че има законово задължение", коментира съдията. Според него аргументът, че Apple е американска компания и следователно е задължена да помага на правителството е несъстоятелен. "Това означава, че по същия начин можем да обвиним всеки гражданин, ако е недоволен от нещо", казва Оренщайн. Той защитава Apple и в отказа да отслаби криптирането на устройствата и услугите си, защото това ще доведе до по-сериозни загуби за компанията от финансовите. Освен това тя не нарушава никакви закони чрез криптирането, коментира още съдията.

Победата не дава гаранция на Apple, че ще спечели целия спор с ФБР, но острите аргументи на съдията определено ще помогнат на компанията в публичния дебат. Това е и първото подобно съдебно решение, което толкова конкретно се намесва в спора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване