03/01/16 08:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Съмнения за злоупотреба с евросредства спряха е-платформа във Варна


Дружеството "Мапсофт", спря сайта си "Варна трафик", който безвъзмездно осигуряваше информация в реално време за движението на автобусите от градския транспорт в града.

Според съобщение, поместено на сайта "Варна трафик", спирането е продиктувано от съмнения, че екипът, работещ по реализацията на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", злоупотребява с информацията, осигурявана от частната платформа.

Сайтът "Варна трафик" работи като информационна система безвъзмездно и в обществена полза вече повече от 2 години. На него няма и позиции за разполагане на рекламни банери. Системата функционира на базата на дарени смартфони и хардуер, разположени в автобусите, а разходите за поддръжката му са за сметка на собственика му.

Спирането на сайта блокира и работата и на мобилните приложения "Варна бус" (Varna Bus) и "Варна трафик инфо" (Varna Traffic Info) , които използват информация от varnatraffic.com.

На 10 декември м.г. от екипа на "Мап софт" обвиниха изпълнителите на общинския проект "Интегриран градски транспорт" в злоупотреба с данни от сайта им "Варна трафик".

След опита на "Дневник" да изясни случая общинският сайт itransportvarna.bg, който според екипа на "Варна трафик" е ползвал нерегламентирано информация от частния varnatraffic.com, беше спрян без обяснения от страна на ръководителя на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" Биляна Якова.

Един от компонентите по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", финансиран по програма "Регионално развитие" на ЕС, предвижда именно изграждането на система, която чрез GPS устройства в автобусите, диспечерска система и център за управление трябва да осигурява информация за трафика на градския транспорт в реално време. За изработването на системата беше обявена обществена поръчка и е предвидено финансиране в размер на 3.2 млн. лв.

В същото време аналогичната система "Варна трафик" предоставяше пълния обем информация за движението на автобусите в града, без това да струва нито лев на данъкоплатците. От община Варна обаче отказват да сключат договор за безвъзмездното й използване, твърдят от екипа, разработил безплатната система.

По данни на кабинета на вице-премиера Томислав Дончев обаче за разработването на системата за информация на пътниците в реално време са предвидени 3.2 млн. лв. Те са част от общото финансиране на проекта със 115 млн. лв.

За изпълнител на новата система за информация на гражданите в реално време за движението на автобусите вав Варна беше избрано дружеството по закона за задължениеята и договорите "Обединение Модерен Транспорт".

"Всички системи за информация на пътниците в реално време са тествани, като от община Варна твърдят, че пускането им ще бъде факт след като бъдат фискализирани 539 – те нови устройства за продажба на билети, монтирани в автобусите и спирките", съобщиха преди дни от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев.

От екипа, работещ по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", от месеци отказват каквато и да е информация за развитието му, извън пратените съобщения в рамките на кампанията за публичност на стойност 800 хил. лв. По тази причина пак от кабинета на Дончев обясниха, че системата за информация на пътниците в реално време ще предоставя информация за движението на автобусите на обособените информационни табла по спирките, в самите автобуси и на интернет страницата itransportvarna.bg.

В понеделник обаче проверка на "Дневник"установи, че сайтът е спрян, тъй като таксата за неговата поддръжка в системата "Register.bg" не е била платена.

Крайният срок за приключването на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна"беше 9 юли м.г., но заради зле организирани обществени поръчки беше отложен с една година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване