03/02/16 14:14
(http://pik.bg)

102 млн. евро влизат в българските малки и средни предприятия

102 млн. евро влизат в българските малки и средни предприятия

Министърът на икономиката Божидар Лукарски подписа споразумение с Европейската комисия (ЕК), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ (ОПИМСП), предаде репортер на БГНЕС. 
Под споразумението подписите си сложиха още главният директор на ГД „Регионална и градска политика“ Валтер Дефа, изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт и директорът на Дирекция „Централна и Южна Европа“ на ЕИБ Флавия Паланца. 
От своя страна Божидар Лукарски заяви, че бюджетът на новата оперативна програма е в размер на 102 млн. евро. 
„С подписването на споразумението се надяваме да помогнем на малките и средни предприятия (МСП) и да постигнем икономически растеж в един доста голям диапазон. Това е поредният инструмент с който правителството се въоръжава, за да постигне това, което сме започнали да правим от началото на нашия мандат. Очакваме тази програма съществено да подпомогне предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс. Имаме по високи гаранции в лицето на Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в сравнение с предишните подобни финансови инструменти. Очакваме цената на това финансиране да бъда доста по-ниска”, съобщи Лукарски. 
Той поясни, че страната ни е един от пионерите в ЕС по присъединяването към такъв вид инициатива, като ние сме третата страна след Испания и Малта, която се включва. Очакванията, според Лукарски са 6 пъти да бъде мултиплициращият ефект, който да достигне 600 млн. евро размер на кредитите, които да се отпускат на МСП. „Това е една от инициативите, на които възлагаме надежди, за да събудят финансов ресурс в банките, в съответствие с плана „Юнкер“. Надяваме се парламентът по-бързо да ратифицира това споразумение, за да може в началото на есента МСП в България да имат достъп до този капитал”, подчерта още Божидар Лукарски. 
Вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев, пък обясни, че преговорите по присъединяването към инициативата за МСП е започнала преди малко повече от година. „Сега сме с една ОП повече и с над 102 млн. евро ресурс директно за МСП, и предприемачески инициативи в България. Не става дума за традиционното грантово финансиране, където парите веднъж усвоени замръзват в някакъв актив, става дума за финансов инженеринг, където парите се въртят. Парите могат да се ползват повече от веднъж”, каза Дончев. Той поясни, че разликата от традиционното банково финансиране е в по-ниското лихвено равнище. Изчисленията показват, заяви вицепремиерът, че за 2016 г. на пазара ще бъде изваден минимум 1 млрд. лв. ресурс, който да е достъпен за компаниите в България. В това число се включват средствата от инициативата за МСП, рециклираните средства от „Джеръми” от стария програмен период, както и средствата, които няколко банки, които имат финансиране по плана „Юнкер” също вадят на пазара тази година. 
„Надявам се през втората половина на тази година и началото на другата година да извадим още ресурс за МСП. След това въпросът за достъпност на финансирането няма да стои. Надявам се да има достатъчно добри проекти и предприемачески инициативи, които да се ползват от този ресурс. Тогава ще има ефект за доходите, данъците и икономическия растеж”, каза още Томислав Дончев. 
Правим една добра стъпка в полза на МСП в България, каза главният директор на ГД „Регионална и градска политика“ Валтер Дефа. По негови думи тази инициатива ще мобилизира до 600 млн. допълнителни средства, които ще се ползват от МСП. „МСП изпитват сериозни притеснения за достъпа до финансиране. Цялата българска икономика ще има полза от тази инициатива. МСП са гръбнакът на икономиката и тази инициатива ще помогне за създаване на нови работни места и растеж”, прогнозира Дефа. Той похвали страната ни за това, че полага усилия да използва финансовите инструменти интензивно, за да извлече максималният ефект от тях. 
Изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт, пък поясни, че достъпът до средства продължава да бъде много важен въпрос, особено за МСП, не само в България, но и навсякъде по света. „Достъпът до финансиране за МСП продължава да бъде една от бариерите. Той представляваше и въпрос от критически важно значение и преди кризата. ЕИФ положи усилия, за да предостави такова финансиране сигурен съм, че България е направила много важна стъпка за достъп до финансиране на МСП”, каза той. По данните, които той цитира, се очаква повече от 3000 български МСП да се възползват от инициативата при преференциални условия. 

„ Инициативата за МСП ще даде възможност да се използват по-добре публичните средствата, както и средствата по линия на хоризонта 20-20. Устойчивият растеж не може да бъде реализиран без участието на частния сектор. Затова ще се опитаме да привлечем финансови посредници в България. Ние имаме различни възможности, които предоставяме, като-заеми и гаранции, като в предишния програмен период близо 8000 МСП в България се възползваха от 900 млн. евро. финансиране”, добави Джилиберт и изрази надежда, че ако искаме икономиката да расте, трябва да дадем възможност за растеж на МСП. 

Според директорът на Дирекция „Централна и Южна Европа“ на ЕИБ Флавия Паланца основната цел на тази инициатива е да се предостави по-лесен достъп до капитал на МСП през финансови посредници, особено на предприятия с по-рисков профил, за които финансовите гаранции не се намират лесно. „Очакваме много добри резултати от тази инициатива. МСП трябва да бъдат възприемани като много важен фактор за развитие на българската икономика, но и като обект на сътрудничество между различни фактори”, каза още Паланца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване