03/02/16 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Документи разкриват страховете на Осама бин Ладен и ръководството на "Ал Кайда"

 Висшето ръководство на терористичната групировка "Ал Кайда" се е бояло от шпиони, удари от безпилотни самолети и проследяващи устройства. Това става ясно от документите, публикувани от американското правителство, информира Reuters.
Документите са били открити на 2 май 2011 г. по време на щурма на дома, където се е криел лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Самият главатар на терористите тогава бе убит. В публикуваните документи екстремистите се съветват един друг да унищожават куфарчетата, чрез които им е бил предаван откуп за заложници, защото в тях могат да бъдат монтирани проследяващи устройства. Самият бин Ладен в едно свое писмо убеждава своите подчинени да излизат от домовете си само в облачни дни, очевидно за да избегнат удар на американски безпилотен самолет.

Привежда се и случай, когато веднъж терористи убили четирима сътрудници, обвинявайки ги в предателство. Впоследствие се изяснило, че това не е било вярно. "Аз не се опитвам да оправдая себе си. Ние водим битка и хората винаги си остават хора, без грешки не може, пише от командирите на екстремистите.

Агенцията отбелязва, че в последните години от живота си, бин Ладен искал да повтори терористичния акт от 11 септември 2001 г. и обмислял грандиозни планове, които не можели да се съотнесят с реалната мощ на контролираната от него организация. 

Очевидна била и кризата за кадри. "Има нови братя, може би за в бъдеще ще дойдат още, но не и сега", пише в кореспонденцията му. 

Бин Ладен даже се опасявал, че в зъба на жена му може да е било поставено проследяващо устройство, когато тя е посетила зъболекар в Иран. "Този чип е като пшеничено зърно", пише в едно от писмата си лидерът на терористите и след това отправя молба то да бъде унищожено след прочитането му.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване