03/02/16 13:35
(http://www.dnevnik.bg/)

И комисията за отнемане на имуществото ще е част от новия антикорупционен орган


Половин година, след като депутатите отхвърлиха на първо четене антикорупционният закон, за който в последния си доклад Европейската комисия подчерта колко е важно да бъде приет, поема отново по пътя към парламента. Това става известно от съобщение на правителството, според което проектът е бил обсъден на оперативно заседание на кабинета.

Той ще бъде предоставен днес на четирите парламентарни групи от мнозинството – ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Престои текстът да бъде предложен за междуведомствено съгласуване и за обществено обсъждане.

След като беше отхвърлен през септември 2015 година, премиерът се ангажира в срок до три месеца той да бъде внесен отново и да бъде редактиран. "След три месеца този законопроект ще мине. Аз съм успокоил Меглена Кунева, говорих днес с нея по този въпрос и я успокоих. След 3 месеца ще го внесем закона отново, ще проведем разговор с политическите партньори", заяви тогава премиерът. Впоследствие срокът беше удължаван постоянно. 

През уикенда пред младежи на ГЕРБ Сандански, Борисов обяви:

 "Мисля, че ще направим един работещ орган, но е нужно обсъждане, за да приемем закона единодушно, начело с депутатите от ГЕРБ. Дайте шест месеца срок – ще видите, че това, което правим, ще даде резултат. Готвя се за война, ние вече сме във война. Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си", обяви още премиерът Борисов.

Докато законопроектът се бавеше, а срокът за повторното му обсъждане и приемаме, се отлагаше, министър на образованието стана Меглена Кунева. Антикорупционният закон беше станал известен именно като законът на Кунева. 

В редактирания вариант е включено, че новият единен антикорупционен орган ще обединява четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

В първоначалният вариант не беше включена комисията за отнемане на незаконно имущество."По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси, отнемането на незаконно придобито имущество и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска", пишат от правителството.

Законопроектът ще предлага промени в процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество. "Значителното несъответствие" между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева. 

Предвидено е, че Бюрото се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Бюрото има териториални структури, а служителите ще му минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф.

Бюрото ще може да иска от съда разкриване на банкова тайна, както и да иска разкриване на застрахователна и данъчна тайна. Органът ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства.

След като Борисов поиска да бъдат включени и други категории лица, според редактирания вариант на проверка ще подлежат и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили. 

По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС, който да използва софтуерната система и методите на Бюрото, а при установени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние, съобщават още от правителството.

Редакциите включват и по-широк кръг от обстоятелствата, които ще трябва да се декларират.

Такива са - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва (т. е. повече от 3 месеца), и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.

Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършили пълнолетие деца. Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.

Задълбочени проверки ще се образуват при несъотвествие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване