03/02/16 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Какво ще учат децата в детската градина

 Ученето чрез игра става основата на предучилищното образование според новия стандарт, предложен за обсъждане от Министерството на образованието и науката (МОН) във вторник. Той разписва стратегическите цели на предучилищното образование за децата от 3-годишна възраст до постъпването им в училища. Насочен е и към учителите и директорите на детските градини.

Както предвижда законът, децата ще трябва задължително да постъпват в детска градина след като навършат 5-годишна възраст, а родителите, които не ги запишат, подлежат на глоба. След влизането в сила на стандарта, в детските градини ще могат да се записват и деца, навършили 2 години, ако в населеното място няма ясла или след навършването на 3 години, ако има. Децата ще могат да бъдат записвани в яслени групи от 10-месечна възраст.

Как ще се организира учебният процес?

Видовете организация на учебния процес, които детските градини ще могат да предлагат, вече не са само целодневна (10 часа, с условия за две закуски, обяд и сън) и полудневна (6 часа, с условия за едно хранене и почивка), а и почасова и самостоятелна. Почасовата организация предлага обучение и социализация на децата за най-малко 3 и най-много 5 часа на ден, като родителите всеки месец ще заявяват конкретните часове, които ще прекарват децата им в детската градина.

По-интересна е самостоятелната форма на обучение, която предлага на родителите възможността сами да обучават децата си извън детската градина, а учебното заведение да проследява прогресът на детето. Ако решат да обучават сами децата си, родителите ще  трябва да прилагат програма за развитието на детето, както и списък на избраните помагала, с които ще го обучават. Експертна комисия в регионалниото управление по образование ще разглежда тези програми и ще решава дали да допусне тази форма на обучение.

Какво и как ще се учи?

Направленията, по които ще се обучават децата, са български език и литература, математика, околен свят, изобразително изкуство, музика, конструкции и технологии и физическа култура. Обучението по тези направления ще се осъществява под формата на педагогически ситуации (учебни часове), които ще продължават между 20 и 30 минути според възрастта на децата в групата. В първа група децата ще имат минимум 10 "ситуации" на седмица, или малко над 3 часа учебна дейност. Във втора група минималният брой "ситуации" се увеличава до 12, в трета - до 15 и в четвърта - до 17.

Направленията са паралелни на предметите в училище, но няма да бъдат оценявани по същия начин. Вместо това прогресът на децата ще бъде проследяван от учителите и ще им служи за планиране на учебната програма и диагностициране на деца с когнитивни затруднения. Според министерството стандартите са индикативни и са насочени да покриват средното ниво на компетенции за всички деца, като по този начин ще могат да вземат предвид различията между тях. Освен това стратегията разписва очакваните резултати от обучението, като по този начин учителят по-лесно ще проследява прогреса на всяко едно дете.

Игри и иновации 

Игрите, уверяват от МОН, ще останат в основата на заниманията в детската градина, но по време на "ситуациите" ще бъдат насочени към придобиване на начални познания за ключови понятия, като например брой предмети и характеристика на обекти. "С новия стандарт играта се залага като основен метод за учене на нови умения и опознаване на света, а детските градини и учителите получават свобода сами да определят програмата си спрямо децата, които обучават", написа във Facebook профила си министър Меглена Кунева.

Според зам.-министъра на образованието Диян Стаматов новите стандарти отварят вратите за иновации и автономия на отделните детски градини. Всяка от тях може да разработи "авторска програмна система", която да включи дейности извън стандарта, като танци, чужди езици и други. Всяка градина ще има свобода по отношение на организацията, стратегията за работа, избора на помагала и разпределението на учебното време.

Без чужд език, но с ръченица за "утвърждаване на националната идентичност"

Новите стандарти не предвиждат задължително изучаване на чужд език в детската градина, като в мотивите на министерството пише, че това е свързано с "необходимостта от приключило ограмотяване по родния език". Освен това, задължителното изучаване на чужд език в училище започва едва във втори клас. Разбира се, детските градини, които могат да позволят да наемат чуждоезиков учител, ще могат да предлагат допълнителни курсове срещу заплащане.

В новия стандарт МОН са се застраховали срещу нова вълна от обвинения в липса на патриотичност и са подчертали мерките за "утвърждаване на българската национална идентичност" сред децата до 7-годишна възраст. По музика децата ще се учат как да играят ръченица и ще се упражняват на традиционни български музикални инструменти, а по околен свят ще правят мартеници и ще учат кои са официалните празници. По-големите пък ще се учат "как да изразяват национална гордост", пише в плана, без да е ясно как точно се преподава нещо такова.

Проектът е качен на страницата на МОН и подлежи на обществено обсъждане до 18 март.  Предложения за промяна могат да бъдат изпращани към дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" и могат да бъдат намерени тук.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване