03/02/16 13:39
(http://pik.bg)

Министър Ненчев потърси подкрепата на ДПС! Готвел три военни закона

Министър Ненчев потърси подкрепата на ДПС! Готвел три военни закона

Министърът на отбраната Николай Ненчев потърси подкрепата на ДПС за новите закони за отбраната - за въоръжените сили, военната полиция и военния резерв. Първи в списъка с партии, при които Ненчев потърси подкрепа, беше Движението за права и свободи. Министърът престоя в стаята на партията около час. 

"Предложенията са свързани с доброволния резерв и от друга страна със задължителния. Разговорът протече на много високо експертно ниво, много конкретни въпроси бяха обсъдени. Получихме принципна подкрепа на предложените промени", похвали се Ненчев след срещата. Той не пожела да коментира какъв тип изтребители е нужен за армията, като поясни, че парламентарната комисия ще реши това, както и съветът по отбрана.

"Аз ще продължа да настоявам да представя нашите идеи пред народните представители и комисията по отбрана", обяви министърът.

Относно спряната поръчка за леки автомобили и джипове Ненчев коментира, че на този етап не смята, че тази покупка е необходима.

Министърът изрази и своето притеснение за бежанската криза, която чука на вратата ни и всеки момент може да се взриви като бомба със закъснител. "Ние вече приключихме този процес на подготовка и имаме готовност когато МВР поиска нашата подкрепа да се отзовем на границата и да окажем пълно съдействие и вече не само с логистична подкрепа, но и с наши военни, които ще патрулират съвместно с органите на МВР", допълни Ненчев.

Министърът на отбрана беше изчерпателен по отношение на срещата си с ДПС, но когато стана въпрос за меморандума между Реформаторите и ГЕРБ, Ненчев определено не искаше да отговаря и за пореден път се опита да се измъкне от неудобния въпрос. "Продължават разговорите с моите колеги, ще се проведе среща на която да се реши този въпрос. Според мен този меморандум не е толкова важен. Имам усещането, че този меморандум създава разделителни сили вътре в блока", допълни Ненчев. 

Депутатът от ДПС Янко Янков пък обяви, че и по трите законопроекта са постигнали принципно съгласие. "Ние не сме ги видели още като конкретни законопроекти, а само като намерения, свързани с промени в действащите закони, които обаче трябва да бъдат обособени в отделни законопроекти, да влязат Министерски съвет, да минат съгласуване с Министерството на финансите и тогава да бъдат внесени в Народното събрание", каза Янков.

Като цяло Движението за права и свободи са останали доволни от идеите на Ненчев и както министърът обяви, разговорът е бил изключително конструктивен. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване