03/02/16 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Тръмп и Клинтън триумфират след супервторника в САЩ

 Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп и на Демократическата Хилъри Клинтън са на крачка от това да спечелят номинациите на партиите си за президент на САЩ, след като взеха важни предизборни победи пред вътрешнопартийните си опоненти, съобщи Reuters.

По време на супервторника, когато се решават номинациите в най-много щати по време на предизборната кампания, 69-годишният Тръмп и с година по-младата Клинтън се доказаха като фаворити за избирателите си.

Двамата спечелиха партийните номинации в седем щата. Бившият държавен секретар Клинтън се пребори за Алабама, Джорджия, Тенеси, Вирджиния, Арканзас, Тексас, Масачузетс и тихоокеанската територия Американска Самоа. Основният й конкурент Бърни Сандърс взе номинации от четири щата.

Милиардерът Тръмп се пребори за гласовете на републиканските делегати в Алабама, Джорджия, Масачузетс, Тенеси, Вирджиния, Арканзас и Върмонт. Най-близкият му опонент Тед Круз, победи в едва два щата.

Така, до момента Клинтън има подкрепата на 1001 делегати пред партийния конвент, който трябва да посочи кандидата на демократите. Тя се нуждае от още 1382 делегати, за да стане официалният кандидат на партията си. Сандърс има до момента 371 делегати.

Тръмп води с 285 делегати в Републиканската партия, пред Круз, който има 161. Номинацията на партията се нуждае от 1237 делегати на партийния конвент.

По време на супервторника гласуваха 11 щата, от Масачузетс на изток до Аляска на северозапад. В този ден бяха избрани почти една четвърт от делегатите на Републиканската партия и около една пета от Демократическата. Партийните конвенти, когато двете партии ще посочат своята номинация, ще се проведат през юли.

Клинтън и Тръмп са основни фаворити в битката за наследник на Барак Обама в Белия дом.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване