03/03/16 06:06
(http://pik.bg)

БНБ: Ръстът на икономиката ни ще се забави до 2,1%

БНБ: Ръстът на икономиката ни ще се забави до 2,1%

Българската икономика ще забави ръста си през тази година до 2,1%, показва прогнозата на БНБ, заложени в представения от банката доклад "Икономически преглед".

За 2017 г. очакванията на банката са реалният растеж на БВП да се ускори отново до 2.8%.
Специфичен фактор, който ще допринесе за забавяне на икономическия растеж през настоящата година ще бъдат по-ниските държавните инвестиции на годишна база, се посочва в анализа на БНБ.

В същото време прогнозираният растеж на частните инвестиции през 2016 година няма да бъде достатъчен, за да компенсира по-малкия обем на държавни инвестиции и следователно ще доведе до спад в бруто образуването на основен капитал в реално изражение, добавя финансовата институция.

Очакваме през 2016 година при стабилизиране на международните цени на основните суровини да се преустанови дефлационната тенденция при потребителските цени у нас, а през следващата година, при реализиране на допускането за увеличаване на международните цени, инфлацията да започне бавно да се повишава, сочи докладът на БНБ, добавяйки, че съществуват рискове от реализиране на по-ниска от прогнозната инфлация, в случай че динамиката на международните цени е по-ниска от очакванията ни.

Вносът на стоки и услуги също се очаква да се забави през настоящата година, след което да възстанови нивото си на реален растеж през 2017 година заедно с постепенно ускоряване на вътрешното търсене, прогнозира Централната банка.

БНБ оценява като балансирани рисковете пред нейната прогноза за икономическата активност в България през тази и през следващата година.

Според банката очакванията за цената на петрола през първата половина на 2016 г., са за повишаване до ниво от 40–45 долара за барел. БНБ се опира на данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), според които в световен план продължава да има свръхпредлагане на петрол въпреки значително нарасналото търсене на петролни продукти от средата на 2014 г., когато цената на петрола започна да се понижава. За първата половина на 2016 г. Агенцията очаква световното търсене на суров петрол да остане по-ниско от регистрираното през втората половина на 2015 г. поради по-слабия икономически растеж в развиващите се

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване