03/03/16 12:53
(http://pik.bg)

Враца отбеляза 3 март с хоро

Враца отбеляза 3 март с хоро

С кръшно българско хоро беше отбелязан днес Националния празник 3 март във Враца. Стотици врачани се хванаха за ръце, за да покажат своята радост, както преди 138 години са го направили техните предци в чест на свободата. Жителите и гостите на града изпълниха централния площад, носещ името на Христо Ботев.
Деца от всички училища в града дойдоха с балони в цветовете на националния трибагреник. За настроението на множеството се погрижи духовият оркестър при читалище „Развитие“, а химна на България изпълниха възпитаници на ОУ „Отец Паисий“. Военни от местното поделение отдадоха чест пред загиналите за свободата на България и издигнаха тържествено националния флаг. Тържествен молебен в памет на геройски загиналите отслужиха от Врачанската митрополия.

„Днес е денят, в който трябва да се гордеем с всичко, което сме постигнали през годините. А ние определено има с какво да се гордеем, защото една от причините да го има 3 март е и нашето участие. Участие свързано с априлското въстание, боевете при Копривщица, Батак, Панагюрище и връх Вола, които и до днес отекват в сърцата на врачани. Ние като врачани имаме своето видно място в нашата история. В дни като днешния трябва да направим така че целият град да усети тръпката на 3 март“ – призова в словото си кметът Калин Каменов. 

Заедно с него сред официалните гости пред паметника на Войводата бяха областният управител Малина Николова, народните представители Красимир Богданов и Петя Аврамова, председателят на общинския съвет Румен Антов и врачанският митрополит Калиник, директори на институции и много граждани. Много от тях поставиха венци пред паметника на Христо Ботев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване