03/03/16 02:53
(http://pik.bg)

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде ясен през май или юни

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде ясен през май или юни

През май или юни ГЕРБ ще обяви кандидатурата си за президент, а оценката за настоящия държавен глава е много висока, заяви зам.-председателят на управляващата партия Цветан Цветанов в Кърджали. „В ГЕРБ се обмислят номинациите за кандидат-президентската двойка, но в момента дейността на сегашния държавен глава можем да я оценим изключително високо. Той имаше възможността по политическа принуда да сформира два пъти служебен кабинет и участваше активно в намаляването на политическото противопоставяне, което имаше в 42-ия парламент. Точно заради това трябва да отчитаме и тези дадености, и политическите резултати, които се постигнаха в сегашния мандат на президента“, коментира Цветанов.

Той изрази тревога за ситуацията по границите заради бежанския проблем и припомни решението армията да бъде част от охраната, а министър Бъчварова гарантира, че се действа по план и ще се реагира при нужда. „Колкото до наличието на капацитет, дори този на страна като Германия е вече изчерпан и няма държава, която да гарантира пълен капацитет за реакция. Ние трябва да създадем предпоставки за противодействие на потенциалния поток към България“, посочи Цветанов. Той отказа да отговори на въпроса дали вече не е дошло времето вътрешният министър Румяна Бъчварова да бъде свалена от поста заради бума на криминалната престъпност и неспособността й да го овладее, и го нарече некоректен.

Запитан каква е причината полицаите отново да се стягат за протести и престъпността да расте все повече, той посочи, че хаотичното движение в законодателен план е довело до сериозни сътресения и много напускащи служители в МВР, което е оголило много от звената и се стигнало до т.нар.недокомплект. В момента системата не работи в състав от около 51 000 души, както беше към началото на 2013 г., а вече с около 45 000 души, уточни бившият вътрешен министър. „Това означава, че сега дори да бъдат обявени конкурси, а вече се каза, че за Столичната дирекция на МВР те ще бъдат между 300 и 400, са необходими поне две години, за да могат хората да бъдат обучени и да влязат в боя. Ние от 2013 г. имаме заложена една голяма пропаст и сега е много трудно да се преодолее този вакуум“, коментира Цветанов. Според него е тревожен ръстът на кражбите на лични превозни средства, а от втората половина на 2013 г. до момента е увеличено и разпространението на наркотици. „Когато се говори за сигурността, аз искам смислен и конструктивен диалог, за да може да се определят стъпките в правилната посока. За мен е важно и това какво е нивото на дознателите и на разследващите полицаи, които бяха обучени в края на 2012 г. Трябва да върнем мотивацията у служителите в МВР, да усещат те устойчивостта на системата, а не постоянно да се говори какво се отнема. Хората започват да напускат, обществото се настройва срещу системата, тя не може да даде необходимия резултат, а за нас е важно да имаме съпричастност към целите, които си поставя системата за сигурност“, допълни председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Той настоя обществото да проявява разбиране, а полицейските служители да положат максимални усилия да отговорят на очакванията на обществото – за битовата престъпност, за въоръжените грабежи и всичко останало. И ако те не бъдат подкрепени и поощрени, няма как да излезем от тази ситуация, уточни Цветанов. Той се зарече, че ГЕРБ ще продължи да се бори срещу корупцията и задкулисието с необходимата ефективност, и че всеки сигнал за контрабанда и корупция ще бъде отработен.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе в Кърджали за тържеството по повод 9 г. от създаването на областната структура, с него пристигна и бившият конституционен съдия Георги Марков. „ГЕРБ е историческа партия, феномен, тя дойде на бял свят не от добро, а за добро. Защото СДС се самоуби, Царят от 2 млн. го докара до две нули и ако не беше ГЕРБ, България щеше да се влачи на един ляв, полужив крак БСП и с една патерица ДПС“, заяви от сцената бившият седесар. В емоционалното си 12-минутно приветствие той изрази съжаление, че няма политически Оскари. „Защото за политическа толерантност, политическа търпимост и политическо великодушие Бойко щеше да вземе и трите Оскара. Защото нашият приятел и лидер прави неистови усилия с цената на здравето си да държи България стабилна на Балканите“, подчерта възторжено Марков и набързо описа хаоса в балканските държави, в това число и Румъния, дето кой знае ни я сочели за пример. А Борисов и ГЕРБ работели в условията на политическа лудница, създадена от Реформаторския блок, премиерът се превърнал на Дядо Коледа и раздавал министерства, агенции, областни управители, Конституционен съд и даже на „костинбродските аферисти“ подарил омбудсман.

Освен това Цветанов бил жертва на несправедлив съдебен процес под политически натиск. А ако трябвало да има предсрочни избори, сега бил моментът, защото всички останали партии били по гащи или без такива, БСП-тата вече наброявали 5, навсякъде са налице процеси на разцепление и всички се готвели за конгреси, само ГЕРБ си оставали единни. Поради това Борисов ще има и трети мандат, категоричен беше Георги Марков.

Депутатът и областен координатор Цвета Караянчева в словото си акцентира на трудностите, с които през 2007 г. са се създавали структурите. Мощна 20-минутна заря ознаменува рождения ден на ГЕРБ в Кърджали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване