03/03/16 11:46
(http://pik.bg)

Проф. Божидар Димитров: Значението на 3 март е най-голямо за българската история, трябва да си спомним, че всичко сме постигнали сами

Проф. Божидар Димитров: Значението на 3 март е най-голямо за българската история, трябва да си спомним, че всичко сме постигнали сами

Значението на 3-ти март е най-голямото в българската история, трябва да си спомним, че всичко, което сме постигнали сме го направили сами. Това каза проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, по повод Националния празник на Република България, 3-ти март, цитиран от Фокус.

По думите му, ако един народ няма самостоятелна държава, не може да взема отговорни решения, с които да определя съдбата си. „Българският народ получи тази възможност, ако бяхме в рамките на друга държава да речем Република Турция, която от 1908 година започва да взима в армията си и християни и мюсюлмани, то сега нашите момчета щяха да имат задължителна военна служба, но в турската армия и щяха да измират в кюрдските райони или при граничната зона със Сирия. Ние нямаше да можем да взимаме самостоятелни решения”, заяви още той. Историкът подчерта, че трябва да си спомним, че 3 март е всичко, което се е случило в нашия дълъг политически и етнически живот сме си го направили сами. „Много пъти съм казвал нямаше да има руско-турска война, ако нямаше Априлско въстание. За това всякакви опити да се омаловажи значението на 3 март е отхвърлено с презрение”, заяви още той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване