03/03/16 13:50
(http://pik.bg)

Само свободният човек е в състояние да гради бъдеще, да прави планове, да остави неповторима диря в човешката история

Само свободният човек е в състояние да гради бъдеще, да прави планове, да остави неповторима диря в човешката история

Стотици граждани изпълниха пространството между паметника на Незнайния воин и храм-паметника „Св. Александър Невски”, дошли за официалната церемония по издигане на националния трибагреник по случай 138-годишнина от Освобождението на България.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България започна точно час преди обяд. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посрещна държавния глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.

Държавният глава направи преглед на строените части и поздрави представителните части, съставени от гвардейци, пред Паметника на Незнания воин. Под звуците на Националния представителен духов оркестър гвардейците донесоха националния трибагреник и го издигнаха на това знаково за България място. Президентът сведе глава и площадът запази минута мълчание в памет на загиналите за свободата, представителните части положиха венци.

Традицията на това място да са тържествените държавни церемонии е след 1989 г., а Паметникът на Незнайния воин е издигнат на 22 септември 1981 г. по случай 1300-годишнина от създаването на Българската държава. На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

На официалната церемония присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на външните работи Даниел Митов, посланици, професионалното ръководство на войската и др.

Час по-рано при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. В храм-паметника „Св. Александър Невски” патриарх Неофит каза, че 3 март е ден на новата надежда, който преминава от поколение в поколение, за да ни припомня отново и отново непреходната ценност на един от най–висшите дарове, с които Бог е дарувал човека – дарът на неговата свобода. „Защото само свободният човек е в състояние да даде и своя личен принос към световната култура, да гради свое бъдеще, да прави свои планове, да оставя своя собствена неповторима диря в общата история на човечеството”, каза българският патриарх.

И днес стотици софиянци и гости на столицата наблюдаваха тържествената церемония. Сред тях имаше и много деца, които знаеха за днешния ден. Никол например, която е само на 3 години знаеше, че днес е 3 март. Баща й я довел, защото е празник на България и той много иска децата от малки да са запознати със всичките празници на родината. По-големите знаеха и повече, 7-годишният Ники без каквото и да е колебание заяви, че 3 март е денят на освобождението на България от турско робство.

„Трябва да се почита паметта на загиналите за свободата на България”, каза баба му Емилия, която го беше довела днес пред паметника на Незнайния воин. Теодора, която вече е на 12 години, също казва, че това е национален празник, защото тогава сме се освободили от турското робството, от владичеството и сме станали държава. 5-годишният Георги и 7-годишният Митко идват на церемонията всяка година с баща им, който честити празника на всички и пожелава много здраве. „Всеки българин трябва да е горд, че е българин”, допълни той и заяви, че трябва повече хора да идват тук на днешния ден. Нормално е, няма как да не си тук на този празника, каза Велислава, която също беше сред хората, дошли на церемонията. За нея всеки българин трябва да е горд с този празник. Така мисли и Валентин. За мъжът всеки българин трябва да се гордее с тази дата, който дошъл да почете празника на страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване