03/03/16 12:17
(http://www.klassa.bg/)

САЩ пред оранжева революция?

 Hе разбирайте погрешно заглавието – не става дума за украински майдан пред Белия дом, а за оранжевата лисица, която кандидатът за президент Доналд Тръмп носи върху темето си под формата на перчем.

Вече е ясно, че ако не стане чудо, следващият президент на САЩ ще бъде или Доналд Тръмп откъм републиканците, или Хилари Клинтън откъм демократите. Това вече може да се смята за 80 на сто сигурно след така наречения супервторник - първичните избори в 13 американски щата едновременно.

Според последните данни (в момента на писането) оранжевият перчем е прибрал за една нощ 233 делегати за конгреса, който ще номинира окончателния кандидат. Общо му стават 315. В момента на четенето може да са повече, но пропорцията ще е същата. След него консерватор №1 Тед Круз е с общо 205 делегати и симпатягата Рубио със 106. Оттук нататък ще върви все така и единствената загадка е дали Тръмп ще успее да събере 1237 делегати за пълно мнозинство. Вероятно не, но и 40 на сто би трябвало да му стигат.

Би трябвало, но републиканската върхушка е в ужас от Тръмп. Тя е изправена пред болезнена дилема – или да го елиминира с нечестни номера и да си съсипе изборите наесен, или да го остави да разруши градената с десетилетия дясна идеология. Защото Тръмп не е просто Тръмп. Той е лидер на

ляв бунт в

дясната цитадела

На този етап любимецът на републиканската върхушка е Рубио, но пък Круз е 2 пъти по-праволинеен идеологически и повече се харесва на фундаменталистите. Круз настоява другите кандидати да се откажат, за да остане едно на едно срещу оранжевото чуждо тяло. Тогава тези, които не гласуват за Тръмп, би трябвало да се наредят зад праволинейния Круз. Естествено, че Рубио не е съгласен. Той пък залага на манипулациите по време на самия конгрес. На същото се надяват и останалите двама кандидати - Кейсич и Карсън.

Но това са подробности – нека бръкнем под полата на проблема, за да напипаме същността на явлението. Това, което се случва в САЩ, е революция на “прекариата”*. “Прекариат” е модерен термин, по-широк от старото “пролетариат” – това са всички хора на наемния труд, които се чувстват прекарани от системата.

Може да се каже, че пред очите ни възкръсва прословутият призрак на Карл Маркс. С тази разлика, че прекариатът няма окови, но пък има какво да губи. Затова и призракът е малко постмодерен, може би пуши трева.

И Хилари, и Тръмп флиртуват с този призрак. Но тя бие благодарение на партийната машина, а Тръмп – въпреки нея.

Той руши статуквото вдясно, а тя го спасява вляво. Демократическата партия и без това е център-лява, така че Хилари трябваше само да мръдне още малко вляво, за да бутне с ханш социалиста Бърни Сандърс в канавката. Затова Тръмп е много по-интересен от Хилари.

Той руши

десните догми

Като казвам догми, имам предвид средновековни догми – я си сбъркал с колко пръста се кръстиш, я са те качили на кладата. Например 95 на сто от републиканските конгресмени са подписали клетва, че в никакъв случай няма да гласуват за никакво вдигане на никакъв данък. Има и колекция готови ултрадесни закони за приемане, сътворени в института “Алекс”, който пък е васален на ултрадесните братя Коук. Никаква самодейност. Я си мръднал, я са те обесили. Има и железни по-второстепенни догми, които пък отвличат простолюдието от истинските му класови интереси. Например забраната на абортите, антидарвинизмът, креационизмът и най-вече войната срещу “държавата бавачка”, заради която бачкерите са бедни и нещастни. Махни държавата – и последните ще станат първи. Републиканската идеология така се е втвърдила като кристал около тези сакрални митове, че само й липсва човекът с чука.

Затова Тръмп

е много

по-сериозно

явление,

отколкото признават анализаторите. Едни го изкарват лудо плямпало, други – ксенофоб и фашист. Но това са подробности. То и няма как да правиш революция в църквата, ако си нормален. По-важното е, че Тръмп изведнъж се превърна в класов герой на десния прекариат - сините якички, червените вратове и висшистите, на които им е писнало да продават бургери в “Макдоналдс”, докато чакат невидимата ръка на пазара да ги направи милионери.

 

* “Прекариат” е хибрид между “пролетариа” и английската дума “precarious” – несигурен, рискован. Става дума за новата социална класа от работници, служители и образовани специалисти, които нямат никаква сигурност за работните си места. Създател на термина е британският икономист Гай Стендинг, автор на книгата “Прекариатът – новата опасна класа”.

 

 

Например Тръмп обещава да изсели незаконните имигранти и да построи стена с Мексико. Медиите го изкарват идиот. Но за прекариата това означава повече работни места и по-високи заплати, много повече сигурност. Това означава, че няма да си изгуби къщата. Значи е сериозно.

Тръмп говори за търговски протекционизъм. Това означава да скъса всички договори за свободна търговия от рода на НАФТА, Тихоокеанското и назряващото Трансатлантическо споразумение. Също звучи несериозно и едва ли ще стане. Но пък за прекариата това е като светлото бъдеще - значи ще се върнат изчезналите заводи, ще се отворят милиони високоплатени работни места. И ще се върне житейската сигурност.

На прекариата му писна САЩ да свалят диктатори в Близкия изток – за около 15 години така се профукаха поне 5 трилиона долара пари на данъкоплатците. Край, вече няма да сменяме режими – твърди Тръмп. “Ще се разбера с Путин” – това пък направо

вбесява върхушката,

лишава я от

любимия враг

Но десният прекариат ръкопляска - Путин е против гей браковете, значи не е чак толкова лош.

Вярно, при Тръмп революцията е в думите, а делата – утре. Да не забравяме, че той е автор на епохалния труд “Изкуството на сделката”. Ако например си поставиш за задача да изкараш 100 долара, първо искаш 200, а после се пазариш. От един

човек, който се е

женил три пъти,

от които последния – за източноевропейска манекенка, не може да се очаква прекомерна твърдост в обещанията. Но за републиканците самите думи са разрушителни дела. На тях им е забранено да се пазарят.

Може ли Тръмп да бъде спрян? Оттук нататък гарантирано ще научим ужасни неща от биографията му. Фалшиви банкрути, измами, изнудване на бедни вдовици – това е само върхът на компроматния айсберг, който се задава. Първият удар вече е налице – екип историци се закопа в архивите и откри, че някъде назад във вековете фамилното име на рода му в Германия не е било Тръмп, а Дръмпф.

Удар под пояса! Тръмп смята, че името му е марка, и го е регистрирал с оценка 3 милиарда долара. На английски “тръмп” означава карта коз и звучи някак си като решителен удар по масата. Докато

“дръмпф”

звучи като

да тупнеш по

задник в локва

Изобщо провал. Тъй като фирмите на Тръмп-Дръмпф 11 пъти са обявявали фалит, за да избегнат дължимите данъци, значи може би Дръмпф ще фалира и САЩ, за да не плати тези 19 трилиона дълг. Говоря хипотетично. Разбира се, творческата фантазия на републиканските пиари е 100 пъти по-развинтена.

Хилари също може да бъде спряна, ако ФБР и Белият дом решат да й предявят обвинение заради това, че като държавен секретар е прехвърлила служебната си поща в домашния сървър. Основания има, но воля за разправа – едва ли.

Въпреки това оттук до лятото спокойно можем да очакваме чудеса. Прекариатът затова е наречен прекариат – защото никога не е късно да бъде прекаран.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване