03/03/16 19:53
(http://www.dnevnik.bg/)

"Старата гвардия" на републиканците се нахвърли върху Тръмп


Двама бивши кандидати за президент на Републиканската партия, както и над 70 ветерани на партията формирали през годините външната ѝ политика се нахвърлиха с безпрецедентни критики срещу Доналд Тръмп. 
  Влязъл в надпреварата за Белия дом като независим кандидат, той се превърна във водещият претендент сред гласоподавателите републиканци и почти сигурно ще спечели достатъчно гласове за номинацията на партията. Според анализатори на предизборната кампания Тръмп може да си осигури нужните му делегати някъде в средата на април.
  Но като демонстрация на това какъв голям проблем за партията се превръща той, в четвъртък Мит Ромни и Джон Маккейн отправиха изключително остри думи срещу него.
Ромни директно призова избирателите от щатите, където предстоят първични избори и партийни събрания да спрат похода на нюйоркчанина към изборите за президентския пост на 8 ноември.
"Ще ви кажа какво знам. Доналд Тръмп е менте, измама", каза Ромни, който след загубата от Барак Обама през 2012г. се въздържаше от публични изяви. "Той се отнася към членове на американското общество като към тъпаци. Той получава безпроблемен поход към Белия дом, а ние получаваме само куп проблеми."
Ромни не е подкрепил никого досега, но думите му са косвена покана към избирателите да застанат зад конкуренти на Тръмп като сеноторите Марко Рубио от Флорида и Тед Круз от Тексас.
Бившият кандидат-президент припомни, че Тръмп отказва да разкрие какви данъци плаща, както и че под натиск е отхвърлил подкрепата от бивш лидер на Ку Клукс Клан. Според него икономическата политика на Тръмп ще потопи Америка в "продължителна рецесия", а външната му политика ще застраши страната.
"Той олицетворява същия тип недоволство, който е тласнал други държави към пропастта", добави Ромни.
Но анализатори казват, че намесата му може да има ефект, противоположен на търсения - да мотивира още повече симпатизантите на Тръмп, които смятат, че партията вече не защитава интересите им.
Тази вечер четирима претенденти на републиканците имат телевизионен дебат в Детройт, но след изказването на Ромни всички медии се занимават изключително с Тръмп и реакцията му и пренебрегват останалите.


Джон Маккейн, кандидат на републиканците срещу Обама през 2008г., се включи с думите "споделям загрижеността на моя приятел Мит Ромни за Доналд Тръмп. Аз също смятам, че Тръмп е неинформиран и наистина опасен в изявленията си по въпроси на националната сигурност, както заявиха 65 републиканци с лидерски позиции в сектора на отбраната и външната политика."
Председател на сенатската комисия по въпроситге на въоръжените сили, Маккейн препоръча: "Искам републиканците избиратели внимателно да прочетат какво казват за него най-уважаваните ни и най-информираните ни експерти по въпросите на националната сигурност."

Подробности очаквайте по-късно на

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване