03/04/16 14:04
(http://www.dnevnik.bg/)

ЕС иска да спаси Шенген до края на годината


Европейската комисия има за цел да възстанови стабилността на шенгенската зона до края на тази година. Тя обяви тези си намерения по-рано днес с предупреждението, че евентуалният срив на Шенген ще коства на европейската икономика по 18 млрд. евро на година, съобщава агенция "Ройтерс".

В момента седем страни от Шенген, включително Германия, са активирали клаузи за извънреден граничен контрол. ЕК иска те да бъдат вдигнати до декември т.г. За сега обаче не се предлагат конкретни мерки, чрез които това да се случи.

Предстои да бъдат обсъдени идеи по време на срещата между ЕС и Турция в понеделник. На нея ще се дискутират и мерки за намаляването на мигрантския трафик. Желанието на ЕС е да въведе новите мерки преди затоплянето на времето, което ще доведе до значително увеличаване на бежанския трафик.

От началото на годината досега в Европа са пристигнали над 135 хил. бежанци. Преобладаващата част от тях пристигат първо в Гърция. Очакванията са, че броят на пристигащите тази година ще е още по-голям спрямо 2015 г., което допълнителни кара някои европейски държави да затягат граничния контрол.

ЕК предупреждава, че разпадането на Шенген ще доведе до сериозни загуби, включително до 18 млрд. евро на година. Косвените загуби ще са още по-големи, защото много хора ежедневно преминават границите, за да достигат до работните си места, като и туризмът ще бъде сериозно затруднен. Според анализ на JPMorgan Chase обаче, загубите няма да са чак толкова големи, ако вместо пълното разпадане на Шенген, бъде оставен частичният и избирателен граничен контрол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване