03/04/16 11:46
(http://www.klassa.bg/)

За сините каски и сексуалните посегателства

 През 1999 година бившата полицайка Катрин Болковац е била назначена от фирматаDynCorp на служба в ООН. Задачата й била да подхожда твърдо срещу сексуални издевателства и принудителна проституция в мисиите на ООН в Босна и Херцеговина. Там тя се натъкнала на доказателства, според които служители на ООН са били замесенив търговията със секс-робини от Източна Европа и в сексуални издевателства над тях. Когато направила опит да разследва тези случаи, била уволнена. За ангажимента си по този въпрос Катрин Болковац е била номинирана за Нобеловата награда за мир.

Дойче Веле: Какво е общото между случаите на сексуално насилие в Централноафриканската република и тези в Босна?

Катрин Болковац: Случилото се на жертвите на търговия с хора през 1990-те в Босна прилича на скандала в Централноафриканската република. Например по това, че е имало издевателства над групи от населението, които всъщност е трябвало да бъдат защитавани от сините каски. Скандалите, свързани с ООН, още не са приключили. Първоначално те бяха прикривани, после обаче бяха разкрити. А сега, когато са вече известни, ООН се опитва да "приключи" тихомълком случаите и да дискредитира онези, които извадиха истината на бял свят.

По време на разследването на сексуални издевателства в Централноафриканската република забелязах, че ООН се опитва не просто да си затваря очите за подобни престъпления, извършени от нейни сини каски, но и че се е превърнала в нещо като "еднооко чудовище", което явно иска да осуети търсенето на наказателна отговорност.

Дойче Веле: Какви случаи открихте в Босна?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване