03/04/16 08:40
(http://www.klassa.bg/)

ПУТИН: ЖЕЛАЕМ НА БЪЛГАРИТЕ ДА СА СВОБОДНИ ОТ ВСЯКАКВО ИГО

 Премиерът на Русия Дмитрий Медведев изпрати поздравително писмо до българския си колега Бойко Борисов по случай Националния празник на 3 март. „Убеден съм че по-нататъшното развитие на целия комплекс на руско-българското сътрудничество, реализацията на съвместните проекти в търговско-икономическата, инвестиционната, енергийната и хуманитарната област напълно отговарят на фундаменталните интереси на нашите страни”, пише Медведев. Борисов получи аналогично поздравление и от американския народ и президента Барак Обама, предадено чрез държавния секретар на САЩ Джон Кери, който поздрави българския народ. В публикуваното на сайта на Държавния департамент приветствие пише: „Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година. Ние работим заедно в борбата срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието. Като съюзници в НАТО задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България. Ние сме поели ангажимент следващата година да засилим търговията и инвестиционните си връзки, да укрепим сътрудничеството си в правоналагането, да развиваме туризма и човешките контакти”.

Президентът на Русия Владимир Путин не е получил покана от България за празненствата по случай отбелязването на Освобождението от османско иго, но въпреки това той пожела на българите да бъдат наистина свободни от всякакво иго, съобщи междувременно прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от Lenta.ru.

„Това е решение на суверенна България и ние се отнасяме с уважение към него. И искаме нашите български партньори наистина да бъдат свободни от всякакво иго и да бъдат толкова суверенни в действията и решенията си, че да не вредят по никакъв начин на интересите на страната”, подчертал Песков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване