03/04/16 10:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Първан Симеонов: Борисов премина към политическо настъпление


Ако януари беше месец на известна политическа депресия за властта и може би за Бойко Борисов лично, февруари заприлича на своеобразна контраатака и заради вота на недоверие и заради спрените обществени поръчки. Това коментира пред БНР политологът Първан Симеонов.

"Като че ли самият Борисов за пръв път от седмици и месеци насам премина към политическо настъпление. Защото вотът на недоверие колкото и да беше скучен все пак направи няколко неща, които бяхме позабравили за известно време", допълни той.

Според него за пръв път от много насам разломът е опозиция-управляващи,  а не вътре в управляващите. В допълнение той все пак позиционира БСП и ДПС като опит за алтернатива на ГЕРБ.

На този вот без много аргументи остана и Радан Кънев, който всъщност и е едно от най-притеснителните събития напоследък за Борисов, защото се явява враг в тила, а не враг по фронта, анализира политологът.

По думите му в рамките на това на недоверие Радан Кънев е бил "пакетиран" с управляващите и принуден да гласува за свой потенциален дори конкурент какъвто е министърът на здравеопазването Петър Москов.
"Така че по-скоро с този вот управляващата формация укрепна, въпреки че и ДПС най-накрая изяви себе си като по-ярка опозиционна формация", обобщава Симеонов.

Като сложите към този вот и контраатаките на Борисов, получава се няколко седмици, в които Борисов като че ли се опитва да върне поизгубените баланси на своето управление, допълва политологът.

Оценката му е, че от оставката на правосъдния министър Христо Иванов и отстраняването на Лютви Местан като лидер на ДПС като че ли се свърши "тази безметежна политическа реалност, която помним от 2015 г.".

В отговор на въпрос за спрените напоследък големи обществени поръчки Симеонов коментира, че това му прилича на контролирано отстъпление на онова, което за кратко се нарича модел "кой". "Контролирано, а дори може би взаимоизгодно. Голяма част от случващото се по-скоро ще има търсен рекламен ефект, но в същото време ще срещне интуитивната подкрепа на не малка част от обществото", допълва той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване