03/04/16 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Рилският манастир разполага с лекарски кабинет, но няма лекар

 В Рилския манастир има лекарски кабинет, който е напълно оборудван, но няма медицинско лице. В празничните дни и особено в летния сезон през манастира преминават средно 4 хиляди души на ден, съобщава Нова телевизия.

Лекарският кабинет, който от 2 години е без лекар, е оборудван с лекарства, медицинска чанта с необходимите медицински пособия, като преди година монасите закупуват електрокардиограф и бутилка за кислород. Тези пособия са практически неизползваеми, тъй като манастира не разполага с лекар, който да ги прилага при необходимост.

Един от монасите в манастира разказва, че през последните години е имало множество случаи на хора, на които им е прилошавало, включително и смъртен случай на момиче с хронично заболяване. 

Йеромонахът споделя, че освен поклонници, в манастира идват и множество туристи, като рискът от инциденти е огромен, но духовниците имат само общи познания за прилагане на първа помощ, като изкуствено дишане и промиване и превързване на рана. 

Рилският манастир има спешна нужда от медицинско лице, което да оказва помощ при случването на инциденти, казва монахът. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване