03/04/16 14:32
(http://pik.bg)

СРАМ! Руши се храм на МО, в който се пазят костите на 1500 войници и офицери! Ненчев бездейства!

СРАМ! Руши се храм на МО, в който се пазят костите на 1500 войници и офицери! Ненчев бездейства!

Влага съсипва стенописите и руши храма костница „Света Троица“ в кюстендилското село Гюешево, сигнализира кметът Татяна Георгиева.
В подземието, в специален каменен саркофаг, се съхраняват кости на около 1500 загинали във войните в началото на 20 век български войници и офицери.
Състоянието на строения през 20-те години на миналия век храм и черковната къща до него се влошава с дни, особено през зимата. Необходимо е да се направи отводняване и цялостен ремонт на покрива, за да се спрат течовете и да се изолира влагата. А след смъртта на местния свещеник отец Георги Петров няма кой да отваря черквата.
Налага се групи от другия край на България, които идват да се поклонят пред загиналите български воини тук, да се връщат, обясни кметът Татяна Георгиева пред БНР.
Тя подчерта, че храмът констница е собственост на Министерството на отбраната. Оттам са обещали съдейсвие и средства. Планирано е и изграждане на информационен център и на постоянна експозиция с фотоматериали и документи за войните, която да бъде разположена в предверието. Вече 2-3 години обаче тези обещания не се реализират и не се предприемат никакви действия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване