03/04/16 08:36
(http://www.klassa.bg/)

Тръмп като президент ще е опасен за САЩ, твърдят 60 републикански експерти

 Шейсет републикански експерти по външната политика разпространиха писмо, в което обещават да се противопоставят на Доналд Тръмп и казват, че неговите предложения ще подкопаят американската сигурност, предаде Ройтерс.

Изявленията на Тръмп ни карат да заключим, че ако той стане президент, той ще използва властта си, за да действа по начин, който ще направи Америка по-малко сигурна и това ще намали нашата репутация в света, се казва в писмото.

Освен това неговото виждане за това как трябва да бъде използвана президентската власт срещу неговите критици, поражда отделна заплаха за гражданските свободи в САЩ, се допълва в документа.

Писмото са подписали бившият президент на Световната банка и заместник държавен секретар Робър Зелик, бившият американски министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, Дов Закхейм, високопоставен представител на Пентагона по временно на президента Джордж Буш-младши и др.

За списването на писмото е допринесъл е Елиът Коен, който е бил съветник на бившия американски държавен секретар Кондълиза Райс, казват запознати източници.

В писмото се отхвърлят редица изявления на Тръмп, сред които неговите антимюсюлмански коментари, неговото искане Мексико да финансира изграждането на стена с цел контрол на незаконната имиграция, както и настояването му Япония да плаща повече за помощта за сигурността, която Америка й оказва.

Много американски политици се опасяват, че ако Тръмп стане президент той може да денонсира международни търговски споразумения и да обостри отношенията с традиционните съюзници на САЩ. Мнозина са притеснени и от демонстрираното от Тръмп желание да работи в по-тясно сътрудничество с руския президент Владимир Путин.

Тръмп също така критикува Републиканската партия заради нейната подкрепа за инвазията на Ирак през 2003 г., което също не се нрави.

По-скоро бих предпочел Ким Чен-ун, отколкото Тръмп. Мисля, че Тръмп е по-опасен от Ким, казва Макс Бут, съветник по външната политика в кампанията на републиканския кандидат президент Мит Ромни през 2012 г. Бут също е един от експертите, подписали се под писмото. Сред подписалите се е и Дейвид Шед, който беше изпълнителен директор на разузнавателната агенция на Пентагона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване