03/05/16 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Dow затвори на двумесечен връх

 Американските индекси приключиха сесията в петък с повишения, подкрепени от възстановяването на цените на петрола и доклада за трудовия пазар в САЩ.

Основните индекси записаха повишения от над 2% за седмицата и първата си триседмична серия на нарастване тази година.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average затвори с повишение от 63 пункта над психологическата ключова граница от 17 хил. пункта за първи път от 5 януари. По-рано през сесията индексът за кратко добави 117 пункта.

„Мисля, че хората просто се опитват да осмислят доклада”, коментира пред CNBC Джей Джей Кинахън, главен стратег в TD Ameritrade, като отбелязва, че „нещата зад числата са тези, които наистина объркват”.

Широкият индекс S&P 500 временно се покачи над 2 хил. пункта за първи път по време на сесията от 6 януари.

Данните на американското министерство на труда за новите работни места подкрепиха и цените на петрола, като фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,35 долара, или 3,91%, до 35,92 долара за барел. WTI поскъпна с 9,58 на сто за седмицата, което е най-доброто му представяне от август насам.

Според Дейвид Шиголейт, управляващ инвестиционен директор в U.S Bank Private Client Reserve, повишенията на индексите са по-свързани с подема при петрола след данните за нефтените платформи в САЩ, отколкото с държавния доклад от сутринта.

Нефтените платформи в страната са намалели с 8 до 392, отчетоха от Baker Hughes.

Заетостта извън селскостопанския сектор се е увеличила през февруари с 242 хил. работни места, коригирани спрямо сезонни фактори, съобщиха от американското министерство на труда. Равнището на безработица в страната, което е резултат от отделно проучване на американските домакинства, остава без изменение през миналия месец – 4,9%.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши, като по 2-годишните достигна 0,89%, а по 10-годишните е 1,90%.

Фючърсите на златото с доставка през април поскъпнаха с 12,50 долара до 1 270,70 долара за тройунция.

По статията работи: Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване